V zadnjem tednu so Anonymous vdrli v spletne strani nekaterih političnih strank, Zveze potrošnikov Slovenije, Občine Ljutomer, revije Reporter, Sazasa in Probanke. Kdo sploh so Anonymous? Teroristi? Anarhisti? Idealisti? Računalničarji? Protestniki?

Zase pravijo, da so bratje in sestre ene ideje in so kljub različnim interesom in prepričanjem združeni zaradi želje po svobodi in spremembi.

Anonymous nima vodje, identiteta za člana ni pomembna, nimajo izbranih govorcev, niti obraza… Razen simbolne maske, ki so si jo sposodili iz filma V for Vendeta Guya Fawksa. Po podatkih SI CERTA je Anonymous v Sloveniji zelo majhna skupina ljudi, trije ali štirje posamezniki, stari med 25 in 35 let.

Tadej Hren, SI CERT

Tadej Hren pravi, da so to protestniki, ki imajo veliko računalniškega znanja, organizirani pa so prek socialnih omrežij, predvsem Facebooka.

“Zelo veliko komunicirajo tudi na IRC strežnikih, komunikacijske poti, ki jih uporabljajo, so odprte, na kanalih pa se pogovarjajo o napadih in možnih tarčah. Cilji pa so bolj ali manj priložnostni. Ne napadajo konkretnih žrtev, ampak ranljive spletne strani.”

Anonymous seveda želijo ostati anonimni. Anonimnost na internetu sicer obstaja, a ne za vsakega uporabnika. Tudi če se skrivate za psevdonimom, na forumih, vas ne bo težko izslediti. Obstaja pa tehnologija oziroma programska oprema, ki te podatke spretno skriva.

Grega Plemenko, pobudnik protestnih shodov in nekakšen predstavnik za stike z javnostmi slovenskih Anonimnih, je edini, ki se ne skriva preveč.

Na Facebooku pridno vabi ljudi na shode in na svojem zasebnem profilu prijatelje obvešča o akcijah spletnih aktivistov. V nedeljo, ko je namig o napadih delil prek Facebooka, so Anonymous vdrli v spletne strani nekaterih političnih strank, Zveze potrošnikov Slovenije, Občine Ljutomer, Sazasa, revije Reporter in Probanke.

SI CERT pa pomaga žrtvam napadov. In sicer tako, da administratorjem spletnih strežnikov pomagajo poiskati varnostno luknjo, ki je omogočila vdor. Če pa gre za napade s poplavo podatkov, jim svetujejo, na kakšen način se lahko podobnih napadov obranijo.

Maruša Kerec