Kitaristu in pevcu Martinu Ramovešu sta se pri igranju njegovih kantavtorskih pesmi jeseni 2007 pridružila basist Marko Petrič in bobnar Luka Drobnič. Skupaj v skupini Martin Ramoveš Band ustvarjajo rock s številnimi pridihi, med katerimi prevladuje bluesovski. Poseben poudarek je na (večinoma družbeno angažiranih) besedilih, napisanih v slovenščini, hrvaščini in srbščini.

Skupina Martin Ramoveš Band je potem, ko se ji je nabralo okrog petnajst avtorskih pesmi, junija 2009 prvič odšla v studio. Pri Borutu Činču je posnela tri, med njimi – skupaj z orgličarjem Miho Eričem – tudi Divji ritem makadama, ki je bila nato objavljena na kompilaciji Vala 202 »VAL ’09«. Leto dni pozneje so v studiu, tokrat pri Blažu Celarcu, spet posneli tri skladbe. Med njimi je bila tudi Odtis mrtvega človeka –  uglasbena  pesem Regine Kralj, ki so jo pripravili za kompilacijo »Rokerji pojejo pesnike 6«, ki je izšla jeseni 2010.
Po številnih klubskih in manjših festivalskih nastopih so aprila in julija lani v studiu Na meji s snemalcem Petrom Dobajem posneli štirinajst avtorskih pesmi. V studiu so se skupini pridružili tudi gostje: poleg Mihe Eriča na orglicah še Žiga Lovšin na klaviaturah in Tony Cater na saksofonu in trobenti.

Na prvencu »Zvok dežele«, ki je izšel pri založbi Subkulturni azil februarja letos, je izbor avtorskih pesmi, ki so nastale  med letoma 2006 in 2011. Večina besedil na plošči je napisanih v slovenščini, slaba tretjina pa v hrvaščini in srbščini. Martin Ramoveš v njih pogosto kritično opisuje stanje duha sodobne zahodnjaško – malomeščanske družbe, pa tudi  tegobe malih ljudi.

Nekatere izmed skladb s prvenca »Zvok dežele«  skupine Martin Ramoveš Band  lahko slišite med pogovorom z Martinom Ramovešom v oddaji Na piedestal – v  sredo, 22. februarja 2012,  na Valu 202.

Jolanda Fele