Yuji Miyata je 29-letni Japonec, ki je pred štirimi leti začel svojo pešpot od Pekinga do Londona. In se ustavil tudi v Sloveniji.

“Ne moreš se rokovati z nekom, če mu ponudiš pest. Ponuditi mu moraš dlan!”

Globalni pohodnik, ki je uradni glasnik miru Združenih narodov, zase pravi, da širi sporočilo miru, varovanja okolja in ljubezni do narave.

Ko sem bil na podiplomskem študiju v Južni Koreji, sem naključno spoznal dejavnost svojega profesorja Paula Colemana. Tudi on je ambasador miru pri Združenih narodih. Že več kot 20 let hodi po svetu in v tem času je posadil prek 11 milijonov dreves. Spoznal sem, da hočem to početi tudi jaz in širiti enako idejo. Sprejel je mojo prošnjo in začel sem hoditi z njim.”

Po svetu po hudi osebni izkušnji

A za tako spremembo življenja niso bila kriva samo zanimiva predavanja njegovega profesorja. Yujijevo pot so pravzaprav določili nepričakovani dogodki.

V tistem času sem živel z zaročenko, načrtovala sva poroko. A je hudo zbolela in naredila samomor. Istočasno je pri 25-ih letih za rakom umrl moj najboljši prijatelj.”

Tudi sam sem pristal na psihiatrični kliniki, leto dni nisem govoril z nikomer in v tem času sem premišljeval o sebi, o družbi in o svetu. Bil sem tik pred tem, da tudi jaz storim samomor.”

Pet ponošenih čevljev

Te dni se Yuji mudi v Sloveniji. Za njim je 10.321 kilometrov 5 parov ponošenih čevljev in 3032 posajenih dreves.

Peace in our Hearts ~Everything from us for Peace for world~ wp.me/p16plK-rp @wordpressdotcomさんから

— YUJI MIYATA (@YUJIEARTHMAN) February 7, 2012

A pot od Pekinga do Londona, od zelenih iger, ki to niso bile, do zelenih iger, ki upa, da bodo res zelene, bo samo del njegove misije. Yuji namreč že načrtuje nove poti.

Celo svoje življenje bom hodil za revne, za mir in za ohranitev okolja. Hodil bom, dokler ne bom umrl. Svoje življenje sem posvetil miru.”

Tadej Košmrlj