Slovenija si je poleg številnih velikih športnih tekmovanj, ki jih pripravlja vsako leto, za prihodnje leto priborila še dve odmevni športni prireditvi: zimsko univerziado in evropsko košarkarsko prvenstvo. A se pri obeh tekmovanjih zapleta.

V torek so iz Novega mesta prišle informacije, da dvorana Portoval ne bo zgrajena pravočasno, s čimer dolenjska prestolnica odstopa kot gostiteljica evropskega prvenstva.

Ko novinarji poročamo o prvenstvih, takih in drugačnih, so to tekmovanja, ki organizatorje in prebivalce navdajajo s ponosom. Mi pa žal o teh velikih prireditvah govorimo z zaskrbljenimi obrazi – in prepogosto s slabšalnim pomenom.

Za evropsko prvenstvo je bila predvidena gradnja treh novih dvoran: na Ptuju, v Kopru in Novem mestu, ter prenova na Jesenicah. Čez nekaj tednov se bo že iztekel  zadnji rok za začetek pospešene gradnje. Zaenkrat, manj kot 20 mesecev pred prvenstvom, za tekme evropskega prvenstva ni pripravljena niti ena od njih.

Zanimivo je, da so najprej odstopili v Novem mestu, kjer je bila gradnja dvorane najbolj smiselna in kjer jo, če drugega ne, resnično potrebuje domači košarkarski klub. Čeprav mu v tej sezoni ne gre po načrtih.

Organizairanje športnih prireditev je žal odraz našega slovesnkega vsakdana: nerealnih in neracionalnih odločitev, velikih besed, čakanja na politične botre in prelaganja odgovornosti ob neizpolnjenih obljubah.

Franci Pavšer