Foto: Bobo

Postonjčani in Pivčani morajo vodo tudi v prihodnje prekuhavati, kar je že tretjič v dobrem pol letu in drugič v slaben mesecu dni, saj sredina analiza vode še vedno kaže na prisotnost mikroorganizmov.

Medtem ko skušajo strokovnjaki ugotoviti, od kod izvira onesnaženje vodnega vira Malenščica, veliko občanov verjame, da je vse skupaj posledica izdatnega polivanja polj z digestrskim ostankom iz ilirsko – bistriške bioplinarne, na katerega so opozarjali vse minulo leto.

Voda, ki sem jo mikroskopsko pregledal konec leta je bila takšna, kot bi jo dobil iz Cerkniškega jezera,” je Sabrini Mulec dejal Gorazd Pretnar  z Zavoda za zdravstveno varstvo Koper.

V iskanju vzroka za onesnaženost in sklepanju, da gre za napako v sistemu, saj je vodovod zastarel in potreben obnove, ter dejstvu, da vodno zaledje Malnov seže zelo daleč, in da v kraško podzemlje niso uspeli prodreti niti vrhunski strokovnjaki krasoslovci, si na Kovodu prizadevajo, da bi sistem čimprej normalno deloval. Prekuhavanje je za zdaj , meni direktor Kovoda Edi Šibenik, zadosten ukrep.

Se pa trudijo, da bi pod okriljem projekta za čisto porečje Ljubljanice uspeli pridobiti sredstva za obnovo celotnega vodovoda in uvedbo sistema ultrafiltracije. Hkrati je to priložnost, opozarja Šibenik, da vlada vendarle sprejme uredbo o vodovarstvenih pasovih občine Postojna, Pivka in Cerknica, kar bi bila zakonska podlaga, da se prepreči nedovoljeno oziroma neodgovorno gnojenje ali dovažanje nedovoljenih snovi. Na okoljskem ministrstvu so na vprašanje Sabrine Mulec v zvezi s sprejemom uredbe odgovorili nenavadno skromno. Dejali so le, da je uredba v letošnjem načrtu dela.