foto: Flickr

Mali delničarji so v času krize utrpeli ogromne izgube. Še posebej so bili oškodovani mali delničarji bank. A dejstvo je, da mali delničarji kot skupina postajajo vedno bolj opazen in upoštevanja vreden dejavnik v svetu poslovanja velikih podjetij.

To samo po sebi niti ne preseneča, saj lastništvo malih delničarjev v okviru strukture večine velikih uspešnih slovenskih podjetij predstavlja relativno velik lastniški delež. Tako lahko imajo tudi relativno veliko glasovalno moč in neposreden vpliv na odločanje. Vendar morajo za resnično udejanjanje tega potenciala opraviti še en predhoden korak – morajo se organizirati.

Več v pogovoru s predsednik Svetovne federacije investitorjev Jeanom-Pierrom Paelinckom, ki je na prednovoletnem srečanju Vseslovenskega združenja malih delničarjev, podelil nagradi ”delničarjem prijazna družba” in ”smeli borzni koraki”. Prvo je prejel Mercator, drugo NKBM. Kaj pomeni delničarjem prijazno podjetje in zakaj so mali delničarji utrpeli ogromne izgube v kriznih časih, pa zdaj …

Petra Kovič