Potrebno je prepoznati bolečino,” svetuje Sandi Češko, lastnik Studia Moderna. Kako v gospodarski krizi in upravljalsko apatični državi narediti preboj? Nekaj receptov avtorjev slovenskih poslovnih uspešnic …

Boštjan Troha se je pred slabimi desetimi leti odločil, da bo zapustil službo v enem izmed velikih računalniških podjetij. Skupaj s kolegi je ustanovil podjetje ZootFly. “Ukvarjamo se s produkcijo video iger, uspelo nam je hobi spraviti v posel.”  Troha je kritičen do slovenskega okolja, predvsem do politikov. “Do davkoplačevalcev je žaljivo, kaj se dogaja. V gospodarstvu bi takšni ljudje izgubili službo. Vse skupaj slabo vpliva na podjetniške priložnosti.

Ni prostora za “pušije”
S podjetniško in siceršnjo klimo v Sloveniji ni najbolj zadovoljen niti Andraž Tori, soustanovitelj uspešnega podjetja Zemanta, ki sodeluje celo s spletnim velikanom Googlom. “Nekateri zakoni so v zadnjem času celo poslabšali razmere. Nov zakon o gospodarskih družbah na primer celo prepoveduje neuspeh, kar je za podjetnike precejšnja neumnost. Upanje pa prihaja »od spodaj«, mladi podjetniki so vedno bolj prilagodljivi in polni idej. To je upanje za nove preboje.

Tori pravi, da je potrebno biti odprt v svet in izkoristiti vsako priložnost za izkušnje v tujini. “Naše podjetje za zdaj ostaja v Ljubljani, kjer se trudimo ustvarjati odprto mednarodno klimo, angažirali smo tudi ruskega in ameriškega inženirja.

Kot pravi mag. Iztok Lesjak, direktor Tehnološkega parka Ljubljana, brez samoiniciativnosti in angažiranosti že med študijem ne gre. Študentom je povedal anekdoto, kako se je tudi njegova generacija študentov računalništva norčevala iz zagretežev v prvih vrstah … »”ekli smo, to so »pušiji«, ampak to ni res. Priložnost je treba izkoristi že v mladih letih, zakaj bi čakali, da nas drugi prehitijo. Mi se trudimo pomagati po najboljših močeh.”

Kako v službo k najbogatejšemu Slovencu?
Globalna pa je zgodba o uspehu podjetja Studio Moderna, ki je svoj uspeh s pomočjo televizijske prodaje začelo že pred slabimi 20 leti. Kot pravi lastnik Sandi Češko, tudi najbogatejši Slovenec, so pri širjenju njihove dejavnosti ključno vlogo odigrale informacijske tehnologije. “Znanje je izjemnega pomena. V vseh podjetjih imamo svoje bolečine, ki nam jih lahko pomagajo lajšati ravno mladi. S pravo idejo nam lahko ponudijo rešitev, to je najboljša pot za uspeh.”

Sandi Češko je povedal tudi zanimiv primer. Na razpisu za delovno mesto so zavrnili kandidata, ki ga niso videli kot nekoga, ki bi jim lahko pomagal pri povečevanju dobička. Pa kandidat ni odnehal in je poskusil z drugačno strategijo. “Ogledal si je javno objavljene fotografije našega klicnega centra iz katerih je razbral naše pomanjkljivosti. Naredil je kratko analizo in si z njo priboril ponovno srečanje z vodilnimi v našem podjetju. Potrebno je biti inovativen pri ustvarjanju in pri prodaji idej.”

Mlada generacija vs. politiki
Boštjan Troha iz podjetja ZootFly, ki bo na področju računalniških igric sodelovalo celo s Hoolywoodom pa poudarja, da v Sloveniji še vedno nismo vajeni predano delati stvari in biti popolnoma pri projektu, tudi do večera, če je potrebno.

“Filozofija, da imaš celo življenje le eno službo, ne funkcionira več. To je mislim da jasno vsem mladim, politikom pa očitno ne. Upam, da bo mlada generacija čim prej izrinila ljudi, ki se zdaj borijo za oblast!”

Kako do preboja?

 

Prejšnji teden se je pod geslom “Prebojniki, pokažite se” začel Imagine cup. Gre za mednarodno tekmovanje na področju inovativnosti, tehnoloških rešitev in razvoja, na katerem sodelujejo študentje z vsega sveta. Tudi mladi Slovenci so doslej svetu že predstavili nekaj naprednih idej.

Skupina mariborskih študentov, poimenovana 2ndSight, se je z rešitvijo, ki slepim in slabovidnim olajšuje uporabo pametnih telefonov, lani v New Yorku uvrstila med 18 najboljših ekip na svetu.

Študenti, ki želijo iti po njihovi poti, se lahko s svojo poslovno idejo prijavijo do 5. februarja, več informacij pa je na voljo tudi na spletni strani www.ImagineCup.si

 

Luka Hvalc