Foto: Bobo

Edi Kraus je uspešen poslovnež z Opčin in vodilni v Julonu - slovenskemu podjetju z italijanskim lastnikom. Želi si, da bi tudi na mejnem območju izkoristili prednosti življenja med dvema državama, med dvema gospodarstvoma. Priložnosti vidi predvsem v povezovanju infrastrukturnih objektov, predvsem pristanišč v Kopru in Trstu.

"Žal mi je, da ob bivši meji še ni nekega konkretnega, povezovalnega poslovnega načrta. Samo eden mora uspeti, pa bo šlo."

Edi Kraus se aktivno vključuje v delo zamejske skupnosti, je član različnih gospodarskih združenj in predsednik zadruge Naš Kras.

"Zamejci smo v Sloveniji tujci. Še vedno. Tujci smo tudi v Italiji. Še vedno. Zato smo pokončni in ne dvomimo vase. A zdaj, ko ni več meje, se v Italiji vendarle popravlja mnenje do Slovenije in Slovencev. Na pozitivno."

Bolj je Edi Kraus kritičen do Slovenije. Verjel je v njeno odprtost, zdaj pa, ko gleda primere tujih naložb v slovensko gospodarstvo, vedno bolj dvomi, da smo država, ki si želi in sprejema tuje investicije.

Nataša Zanuttini