Jadranska košarkarska liga je s štirimi slovenskimi klubi letos obetala bolj zanimivo sezono, kot jo spremljamo. Drugi del lige se je začel s kar sedmimi porazi. Porazi in posledično mesta na repu lestvice 14 moštev za Zlatorog, Helios in Krko obetajo po koncu sezone zmanjšanje slovenske udeležbe za naslednjo – na dva kluba.

Trenutno 5. mesto Uniona Olimpije je rezultat sedmih zaporednih zmag na začetku sezone. S postavo v kateri je bilo šest košarkarjev, ki so zapustilo Ljubljano takoj, ko so bili za to izpolnjeni pogoji za prekinitev pogodb.

Nove pogodbe – novi trije košarkarji in Olimpijino selekcioniranje igralskega kadra se nadaljuje tako, kot smo ga vajeni iz minulih sezon. Dokazovanja željni novinci in čez noč nosilci igre bodo s trenerjem Sašom Filipovskim poizkušali čim dlje držati priključek z moštvi z vrha lestvice. Po visokem porazu v Zagrebu s Cedevito, bodo v Ljubljani do srede marca z izjemo neugodnega Zagreba gostovali vsi preostali favoriti za nastop na zaključnem turnirju.

Upanje na ponovitev lanskega finala štirih so opustili v Novem mestu. Za četrto Budučnostjo zaostajajo že 6 zmag. Jedro moštva z domačimi košarkarji ostaja enako kot lani. Krko pa je v 4 mesecih poleg trenerja Trajkoviča zapustilo že sedem, z izjemo Klobučarja tujih, košarkarjev. Aleksander Sekulič, ki je sezono začel kot pomočnik glavnega trenerja, tako porabi veliko časa na treningih in tekmah z uigravanjem moštva z vedno novimi in novimi košarkarji. Ritem dveh tekem na teden v naslednjih dveh mesecih bo tako bolj v znamenju nadaljevanja evropskega pokala, kot nastopov v jadranski ligi.

Oba povratnika v regionalno košarkarsko ligo – Helios in Zlatorog – imata skupaj s Krko toliko zmag kot Union Olimpija. Privlačna košarka, ki jo poganjajo mladi nadarjeni igralci iz Domžal in Laškega z obema izkušenima trenerjema Sagadinom in Sunaro, še ne prinašajo zmag v vedno dobro zasedeni dvorani komunalnega centra, pa tudi ne v običajno napol praznih Treh Lilijah. Vse 4 slovenske udeležence jadranske lige čez dober mesec čaka najprej nastop na pokalnem turnirju. V zadnjem delu sezone pa še igranje v slovenskem prvenstvu.

Boris Ličof