Wimme Saari je eden najbolj znanih joikarjev na svetu. Verjetno ga pozna vseh 80 tisoč Samijev, ki danes živijo na Norveškem, Švedskem, Finskem in v Rusiji. Wimme pravi, da je žal ostal eden redkih, ki še živi nomadsko življenje staroselcev s severa Evrope. A tudi on žal ne sledi več  čredam severnih jelenov, temveč se seli iz enega mesta v drugega in tam koncertira.

Wimme je predstavnik ljudstva, ki danes živi v štirih državah: na Norveške, Švedskem, nekaj pa tudi na Finskem in polotoku Kola v Rusiji. Njihovo tradicionalno šamansko petje se imenuje joik in Wimme je eden najbolj znanih izvajalcev. ”Na kratko – joika je način opisovanja karakterja osebe, živali ali pa pokrajine. Ko joikaš, uporabljaš melodijo, besede, ritem, barvo zvoka, ki opisuje tistega ali tisto, kar joikaš. Vse v naravi  je živo, človek, lisica ali kamen. Veste, ne joikaš o nekom, ampak joikaš nekoga.”

In čeprav se nam nepoznavalcem zdi, da je joikanje nekaj otožnega, žalostnega, to ni nujno res. Če si dober, si lahko prijoikaš  tudi kakšno dekle, pravi Wimme: ”Ja, se je tudi včasih zgodilo. Tega sicer nisem pogosto izkoriščal, ampak če sem tako čutil, potem sem tako tudi storil. Joikanje je bilo neke vrste moje skrivno orožje, zelo uspešno.”

Wimme Saari, katerega pravi (samijski) priimek je sicer Soulu, a so mu ga Finci v otroštvu spremenili, je danes ambasador samijske kulture. Tradicionalno glasbo ljudi s severa kombinira z modernimi ritmi in jo s tem ohranja pri življenju. Nastopal je tudi že v ZDA, kjer je odkril, da je njegova glasba pravzaprav sorodna z glasbo prvotnih prebivalcev severne Amerike: ”Bilo je čisto tako, kot da bi poslušal svojega strica Lasseja. Točno tako je joikal on – isti občutek, ista melodija in ritem. Ne vem, od kod takšna podobnost. Verjetno iz narave. Enako glasbo imamo.”

Sicer pa kultura Samijev (in ne Laponcev, kar Wimme posebej poudari) ni samo joik. Več pa seveda v posnetku!

Tadej Košmrlj