Prvi tekmi na letlanicah v letošnji sezoni sta prinesli zadovoljstvo v slovenski in razočaranje v Avstrijski tabor.

Robert Kranjec je poskrbel za okroglo 30. slovensko zmago na tekmah svetovnega pokala, Avstrijci pa so pred domačo publiko na drugi tekmo ostali brez zmagovalnega odra.

Največja skakalnica v Avstriji je doslej gostila 22 tekem za svetovni pokal in štiri svetovna prvenstva v poletih. Včeraj se je šele drugič zgodilo, da na zmagovalnem odru ni bilo Avstrijskega skakalca. Zaradi smole, nezbranosti ali pa malomarnosti Gregorja Schlierenzauerja, ki je šele na vrhu naleta ugotovil, da se njegov dres ne zapne.

Sledila je predstava za publiko, največji osmoljenec je bil znova, tako kot na novoletni turneji, Japonec Daiki Ito. Schlierenzauerju so s sponkami najprej speli, nato pa z lepilnim trakom zalepili dres. Poletel je daleč, dovolj daleč, da se je veselilo občinstvo, a je bilo vodstvu avstrijske reprezentance takoj jasno, da ne bo nič z enajsto zmago avstrijskega skakalnega fenomena na letalnicah.

Zdaj vas najbrž zanima zakaj je bil osmoljenec Daiki Ito? Zato ker je dolgo, predolgo, kot vodilni po prvi seriji čakal na svoj nastop na vrhu naleta. Vsi, vodilni možje svetovnega pokala, vodstvo tekmovanja in trenerji so vedeli, da Schlierenzauerjev dres ne bo prestal kontrole, a kljub temu čakali z nastopom Ita. Še enkrat več se je pokazalo, da se vse v svetovnem pokalu trenutno vrti okoli Avstrijcev, na domači tekmi se to le še potencira.

Organizacija tekem pod Kulmom je bila skromna. Nalašč sem delaj pod Kulmom, ker je vse na skakalnici delovalo tako kot je potrebno, pod njo pa je dober vtis dajala le nepregledna množica navijačev in navdušencev. Večino ostalega se lahko Avstrijci naučijo pri nas v Planici.

Dostop do tekmovalcev je bil reporterjem ob deroči reki navijačev praktično onemogočen, prevozi neorganizirani, poti ledene. Reševalci so imeli več dela s poškodbami zaradi padcev kot zaradi alkohola, pa čeprav je večkrat to med seboj povezano.

Veseli nas, da niso imeli dela ob padcih na letalnici in, da so pametno sobotno tekmo kljub množičnem obisku prestavili na nedeljo. Tu pa se konča letošnji avstrijski primat, verjetno suša ne bo trajala dolgo, a vseeno so Avstrijci včeraj prvič ostali brez zmagovalnega odra. Za nameček jim v skupnem seštevku svetovnega pokala štrene pošteno meša Anders Bardal.

Prvi poleti v sezoni so razkrili tudi šibko točko avstrijske reprezentance in to v sezoni svetovnega prvenstva. Že na začetku sezone je Robert Kranjec dejal naj se Avstrijci le naposlušajo svoje himne, saj je v Vikersundu ne bodo slišali, in zdi se da bi se to lahko zgodilo.

Smo pa včeraj po dveh letih in še tretjič v čast Roberta Kranjca slišali slovensko himno. Robert je že zapisan v slovenske skakalne almanahe. Da bi postal nekaj posebnega – dosegel nekaj česar še nihče pred njim, večino je že pobral Primož Peterka – pa bi morala Zdravljica zaigrati še konec februarja ob največji napravi na svetu.

Boštjan Reberšak