Mednarodna nogometana zveza je skupaj z revijo France Football včeraj skrčila seznam igralcev, ki še konkurirajo za naziv najboljšega nogometaša leta. Zmagovalec bo znan devetega januarja, za nagrado pa se potegujejo Cristiano Ronaldo, Lionel Messi in Xavi, torej igralec Real Madrida in dva člana Barcelone.

Brez presenečenj torej. Vsi trije so prišli v ožji izbor že v preteklosti. Cristiano Ronaldo je bil nogometaš leta pred tremi leti, Messi bi lahko osvojil svoj tretji zaporedni naslov, Xavi pa je tretjič zapored v najožjem izboru treh. Vsi trije bodo igrali na isti zelenici v soboto zvečer.

Santiago Bernabeu bo gostil že sedmi El Clasico letos – enega je dobil Real, dva Barcelona, trije so se končali z remijem. Če Real doma zmaga, potem ne bo le izenačil izkupička, v domačem prvenstvu si bo nabral izjemno – nekateri zaradi prevlade obeh v La Ligi menijo, da že odločilno – prednost.  Toda kar se tiče glasovanja za najboljšega v letu 2011, bo vse, razen zmage Barceloninega igralca, senzacija. V tem je večina strokovnjakov in stavnic enotna.

Prvi favorit pa ni Xavi. Nekateri bi rekli motor Barcelone, a primerjava z agregatom avtomobila, torej integralnim delom štirikolesnika, preskromno opisuje Xavijev pomen za to moštvo. Xavi je še karoserija in celotna šasija zraven. Njegova odsotnost bi se Kataloncem najbolj poznala. Xavi vodi igro, jo dirigira. Je ura, ki ustvarja stil, ki ga imenjujejo tika taka, stil nogometa, ki je dosegel novo raven v zgodovini te igre, stil, ki se zdi skoraj nepremagljiv.

Odkar Barco vodi Pep Guardiola je le Interju uspelo katalonskega giganta izločiti iz Evrope, takrat, pred letom in pol na krilih, bolje rečeno, na okopih Mourinjevega superbunkerja. Že nekaj let je mililo od zadnje tekme, na kateri Barcelona ni imela več žoge v svojih nogah kot tekmec.

A Xavi ni favorit, ker – če se vrnemo k avtomobilskim metaforam – ni dodatna oprema. In dodatna oprema ponavadi zmaga na takšnih izborih. Obilo dodane vrednosti svojim ekipam da Cristiano Ronaldo. Zvezdnik, ki za razliko od svojih konkurentov iz Barcelone veliko vlaga v svoj imidž tako na kot izven igrišč. Je poln trikov in izvenserijskih potez. Včasih se mu je očitalo, da tega ne zna dovolj učikovito pretvoriti v dobro svoje ekipe, a teh dilem ni več. Cristiano Ronaldo je postal najboljši nogometaš leta v svoji zadnji sezoni pri Manchester Unitedu, v Realu pa je postal še boljši. Odličen je, za razliko od nekaterih drugih galatiktičnih prišlekov, od samega začetka. Njegov izkupiček je izjemen. Za beli balet igra dobri dve leti, za svoj sedanji klub pa je zabil že več kot 100 zadetkov, v povprečju enega na tekmo.

A tudi on ni favorit. Takšen izkupiček ima tudi Lionel Messi. Tudi on je dodatna oprema. In še več. Glavna razlika med njim in Ronaldom je, da je Argentinec letos osvojil najpomembnejše lovorike, Portugalec pač ne. Barca je evropski in španski prvak, na poti do obeh lovorik je ugnala Madrid. In nogomataši leta so ponavadi zmagovalci, ne pa najboljši poraženci.

 

Luka Petrič