Milan Zver je v pogovoru s Tatjano Pirc zatrdil, da Slovenska demokratska stranka (SDS) po volitvah ne bo bistveno spreminjala kadrovske strukture ter da bodo sposobni ljudje ostali na svojih položajih. Vsak minister naj bi postavil le tri ali štiri sodelavce v svojem kabinetu.

SDS obljublja, da bo že v prvih stotih dneh, če zmaga na volitvah, izpolnila deset točk svojega programa. Bodo v SDS  101. dan potegnili črto in ocenili, kaj so uresničili in česa ne?
Po volitvah se oblikujejo koalicije, stranke dajo svoje programe na mizo, zato nujno pride do revizije programov. Če bi imeli v Sloveniji večinski volilni sistem, bi bilo to lažje. Nas ne zanima šibka vlada, ki bi trepetala za vsak dokument, ki ga pošlje v parlament.

SDS se zavzema za ustanovitev slabe banke, ali ta pomeni tudi podružbljanje tajkunskih kreditov, protestniki na cesti vpijejo: ”Ne bomo plačali vaše krize!”
Razumem ljudi, da so besni na banke in finančnike, zaradi katerih je kriza nastala. Slaba banka je dobra rešitev, slovenske banke bi s tem pridobile kondicijo, na sekundarnem trgu bi se ti dolgovi prodajali, torej ne gre za čisto podružbljanje.

SDS bi ukinila marsikaj, ustanovila pa bi direktorat za kreativne industrije. V programu ste poetično zapisali: ”Oblast bo vpeljala skrb za lepo, urejeno, oblikovano in ustvarjalno.”
Ta program je pisalo veliko ljudi, tudi sam sem bil presenečen nad formulacijami, ki ne spadajo v politični besednjak. Sicer pa je v kreativni industriji oblikovanje trend, zlasti v skandinavskih državah …

Pa nas je še zanimalo, če se mu zdi ta direktorat nujno potreben.
Nisem povsem prepričan.

V enem izmed časopisnih člankov smo v času kampanje prebrali tezo, da ameriški volivci kaznujejo kandidate za njihove skoke čez plot, slovenski pa za finančne malverzacije.
V ZDA štejejo moralne in etične vrednote pri tistih, ki se potegujejo za najvišje funkcije. V Sloveniji smo morda res bolj usmerjeni v iskanje drugih grehov, ki so materialne narave. Morda je to povezano s protestantsko kulturo in katoliško na drugi strani.

 

Tatjana Pirc