“V državah z zeleno politiko in s tovrstnim razvojem ni krize. Slovenija ima priložnost.”

Predsednik Stranke mladih Slovenije – Zelenih Evrope Darko Krajnc pravi, da bo za to treba premakniti miselnost v glavah, predvsem tistih, ki vodijo politiko in ustvarjajo pogoje za delo gospodarstva.

“Premalo je prostora za zagon zelenih investicij, preveč je starih, neekoloških zgodb, zato zmanjka denarja za nove, zelene

Pas je treba zategniti, a ne pri tistih, ki imajo že tako premalo. Preprečiti moramo korupcijo, s katero država izgubi ogromno denarja, energetsko potratnost objektov, nepotrebne materialne stroške javnih institucij … Tudi tako bi lahko privarčevali 10 do 15 odstotkov, kar od nas pričakuje OECD, je prepričanKrajnc. V študentskem delu pa ne vidi vzroka za slabši položaj mladih na trgu delovne sile.

“Naj država mladim najprej zagotovi dovolj štipendij, potem lahko študentsko delo tudi ukine. Za zdaj pa naj ga učinkovito spremeni in ne tako, kot je hotela z reformo malega dela. Sam brez študentskega dela ne bi mogel dokončati študija.”

Krajnc tako zavrača, da so SMS Zeleni nasprotovali reformi občasnega dela zato, ker je predsednik sveta stranke direktor Študentske organizacije Univerze v Mariboru Drago Žura. Drugi problemi so večji. Tudi lastništvo v (para)državnih podjetjih.

“Slovenija podjetij ne sme prodati pod ceno, v njih mora tudi ohraniti kontrolni delež. Predvsem pa jih dobro upravljati, tako, kot velevajo pravila pravne države.”

Jernej Verbič