Telstar je ob tej priložnosti pred mikrofon povabil avtorja filma Metoda Pevca. Skozi njegove besede smo odstrli film. Skozi okruške zvočnega gradiva iz filma pa so spregovorile še živeče aleksandrinke in tisti, v katerih aleksandrinke tako ali drugače živijo še danes. Manjkala ni niti posebej za film napisana glasba Alda Kumarja. In nekateri drugi sogovorniki, ki so doprinesli k temu, da v zadnjih letih o fenomenu aleksandrink vemo vse več.

Gotovo že veste, da je režiser Metod Pevec posnel čudovit dokumentarec Aleksandrinke, film o ženah z Goriške, ki so v drugi polovici devetnajstega in prvi polovici dvajsetega stoletja odhajale s trebuhom za kruhom kot dojilje in varuške v Egipt. Vračale so se spremenjene. Bogate, spoštovane, emancipirane – in hkrati nerazumljene. Izpolnjene in hkrati žrtvovane. Svojim družinam so zagotovile eksistenco, a so se obenem od njih neogibno odtujile …

Predpremierno so film aprila, tako kot se šika, prikazali v Novi Gorici. Oktobra je bil na Festivalu slovenskega filma nagrajen kot najboljši dokumentarec. Več mesecev so ga prikazovali na povečini razprodanih projekcijah v mali dvorani ljubljanskega Kinodvora. Čez nekaj dni pa bomo končno doživeli tudi televizijsko predvajanje Aleksandrink. Na sporedu TV Slovenija bodo v sredo 21. decembra 2011 ob 20h.

Jure Longyka