150 nekdanjih delavcev Steklarske nove se je letos odločilo tožiti državo in Kapitalsko družbo, saj je po njihovem mnenju država kot 100-odstotna lastnica družbe odgovorna za vse neizplačane odpravnine, nadomestila za neizkoriščen letni dopust, prispevke in davke. Zapletlo pa se je že na samem začetku, saj nimajo denarja za visoke sodne takse, na odgovor na ugovor proti njim čakajo že več kot pol leta.

Ines Najvirt iz odvetniške družbe Čeferin, ki brezplačno zastopa delavce, pojasnjuje, da so maja letos na okrajno sodišče v Ljubljani vložili ugovor na sodne takse, vendar odgovora še niso prejeli. Nekdanji delavec Božidar Hrup pa pravi, da medtem, ko čakajo, podjetje propada, stroji izgubljajo vrednost, nedokončana proizvodnja je primerna za uničenje, prav tako pa bodo morali uničiti neprodane izdelke. Za to bo treba najeti ustrezno službo iz stečajne mase.

Vseh končanih izdelkovpodjetja je za 150.000 evrov. Pred kratkim je eden od naročnikov celo zahteval uničenje izdelkov v vrednosti 18.000 evrov, vendar je na koncu le popustil in jih raje kupil. Sicer bi iz stečajne mase za uničenje izpuhtelo še osem tisoč evrov. Stečajna upraviteljica Irena Lesjak meni, da bi država morala delavcem poravnati obveznosti.

Nekatere nepremičnine imajo kar tri hipoteke. Iz dokumentov, objavljenih na spletni strani agencije za javni promet, je razvidno, da je tudi Davčna uprava pred stečajem uvedla hipoteko na nekatere nepremičnine. Ines Najvirt pojasnjuje, da to pomeni, da se bo v primeru prodaje plačala pred ostalimi upniki. Delavci bodo tako poplačani za bankami in državo.

V Kapitalski družbi menijo, da so neplačani davki in prispevki terjatve do družbe, ne do lastnika. Delavci so po drugi strani prepričani, da lastnina predstavlja tudi odgovornost. Ker pa te ni, zdaj lahko le čakajo, da bodo začeli  mleti sodni mlini.

Z Davčne uprave Republike Slovenije so nam odgovorili, da informacij, ki se nanašajo na konkretnega davčnega zavezanca, ne morejo komentirati zaradi varovanja davčne tajnosti. Na Kapitalski družbi pa trdijo, da je, kljub temu, da so bili 100% lastniki Steklarske nove , njihov namen zagotavljanje sredstev za pokojninsko blagajno in zato ne morejo poravnati obveznosti do zaposlenih. Pravijo tudi, da nimajo podlage za preganjanje odgovornih. To ima stečajni upravitelj.

Štefan Rola, ki mu je julija ministrstvo za pravosodje odvzelo licenco, ker je bil pravnomočno obsojen za kaznivo dejanje, tega ni storil. Je pa za svoje delo dobil nagradi v višini 12.000 in 4.600 evrov. Medtem ko delavcem v proizvodnji niso plačevali prispevkov, pa so se režijski delavci prezaposlili v invalidsko podjetje, kjer so imeli poplačane vse prispevke.

Gorazd Rečnik