Foto: Bobo

Odbojkarji ACH Volley so sinoči igrali z močno favoriziranim poljskim klubom Belchatowom. Nihče jim ni pripisoval resnih možnosti, kljub temu pa so povedli z 2:0 v nizih in večer bi se kmalu končal s presenetljivo zmago ljubljanskega moštva. Poljaki že čez teden dni prihajajo v Stožice.

Že nekaj preprostih dejstev pove, kaj klub z uradnim imenom PGE Skra Belchatow pomeni v evropski odbojki. Njegov proračun je približno desetkrat večji od proračuna slovenskih prvakov. K temu pripomore tudi zanimanje za ta šport na Poljskem. Država namreč vsako leto da najmanj dva udeleženca lige prvakov. Mimogrede, navdušenje Poljakov nad odbojko je bilo zelo vidno tudi na sinočnji tekmi.

Tudi ob močni konkurenci je Belchatow najmočnejši poljski klub. Konec koncev je sedem let zapored osvojil naslov državnega prvaka. Poseben status pa mu daje tudi dejstvo, da je v zadnjih štirih letih dvakrat gostil zaključni turnir lige prvakov.

Vendar pa uspešnega kluba ni brez kakovostne zasedbe in tudi za to pri Belchatowu vedno znova poskrbijo. Lahko si jo privoščijo zaradi bogatega proračuna, veliko breme pa prevzemajo tudi mladi domači igralci. Vsaka sezona namreč prinese nov mlad obraz.  Sinoči je bil s 17-timi točkami in kar petimi uspešnimi bloki med najboljšimi na igrišču 22 letni Karol Klos.

Poljaki imajo precej širši nabor igralcev tako, da lahko brez težav nadomestijo tudi enega od junakov poljske reprezentance z minulega svetovnega pokala Marcina Mozdzoneka, ki tokrat ni igral. Vse našteto ob že več kot desetletju vlaganja v odbojko Poljake umešča v sam vrh. In če si na Poljskem gospodar sedem let, se to v odbojkarskem svetu sliši precej drugače kot če si na Slovenskem.

Kako je torej ob povedanem mogoče, da so bili Ljubljančani tako blizu presenečenju. Način dela in promocije ni bistveno drugačen kot pri Belchatowu. V klubu je zbran izjemen potencial. Po zaslugi  izjemnega strokovnjaka Igorja Kolakoviča smo vsako leto znova spoznali nove obraze. Letos je v Ljubljano pripeljal tudi sinoči odličnega Uroša Kovačeviča.

Najmlajši na igrišču je s soigralci demonstriral, da lahko mladost, predrznost in sistem nadomestita marsikaj. V športu se redko dogajajo presenečenja, na dolgi rok vselej zmagujejo najboljši in največji, a prav zanimivo je, da se Belchatowu na zaključni turnir lige prvakov še ni uspelo uvrstiti prek izločilnih bojev. Vselej jih je namreč preskočil kot organizator zaključnega turnirja.

Sinoči pa smo pred nabito polnimi tribunami zastarele dvorane Mosir, ki je kljub temu, da je v mestu povsem nova dvorana, del taktike in poljskega negostoljubja, prepoznali obrise zmagovitega ACH Volley. Takšnega, ki je navduševal v sezoni, ko se je prek izločilnih bojev prebil med štiri najboljše in to je odlična osnova za nadaljevanje letošnje sezone.

Poslušajte tudi priloženi posnetek prispevka Boštjana Reberšaka po tekmi.

Boštjan Reberšak