AppCircus je tekmovanje, ki poteka v več kot 50. mestih po vsem svetu z namenom promocije aplikacij za mobilne telefone in tablične računalnike. Najboljšo aplikacijo je v ponedeljek v Kiberpipi iskala tudi Ljubljana, zmagovalec pa je prejel nominacijo za Mobile Premier Awards, ki bo potekal v Barceloni. Gost oddaje je Ivan Brezak Brkan, strokovnjak za nove medije in spletno poslovanje.

Ivan je urednik Netokracije, vodilnega hrvaškega bloga za internetno tehnologijo, kulturo in poslovanje. O tehnoloških dogajanjih v srednji Evropi piše tudi za TechCrunch. Pravi, da so v Sloveniji priljubljene predvsem lokacijske aplikacije, tako pa je tudi v večini ostalih evropskih držav. Vsem dobro znan Foursqare in aplikacije, ki vsebujejo lokacijske elemente.

V Kiberpipi so slovenski razvijalci predstavljali aplikacije za različne platforme, ki si jih lahko ogledate tukaj. Zmagovalec AppCircusa v Sloveniji je Matej Jan iz ekipe Dawn of play. Ustvaril je igro Monkey Labour, ki je dosegljiva za iPhone in iPad.

“So tehnično dovršeni in vedo kaj delajo. Tudi zmagovalna igra mi je všeč. Edini problem je premalo osredotočanja na poslovni model. Pri vsaki aplikaciji smo morali razvijalce vprašati, kako sploh mislijo zaslužiti. Ko sistem razvijaš dolgoročno, je zaslužek zelo pomemben. Na žalost se v naši regiji o tem najmanj razmišlja,” pravi Ivan Brezak Brkan o slovenskih razvijalcih.

IPhone v Sloveniji veliko časa ni bil dostopen, več razvijalcev je ustvarjalo le Android aplikacije. Ivan Brezak Brkan pravi, da je to dobro, le da iOS ponuja boljše možnosti za razvoj in imajo aplikacije večji potencial. Meje se brišejo, veliko razvijalcev se odloča za razvoj na različnih platformah (Android, iOS, Windows Phone). Ivan Brezak Brkan to specifično lastnost ocenjuje kot pomembno, saj imamo tako večje možnosti za vstop na druga tržišča. V Srbiji je močno zastopan Android, na hrvaškem pa iOS.

Maruša Kerec