S prvencem »Blessing Alarm« je bila gostja prve decembrske oddaje »Na piedestal«  skupina Y (beri: Why).

Njena zgodba se je začela avgusta leta 2004, ko so neskončni jam sessioni kitarista Marka Borka in bobnarja Bojana Varge dobili okrepitev – basista Vasjo Golarja. Ti člani svojo v osnovi metalsko preteklost uspešno zakrivajo z razgibano basovsko ritmiko, nojzersko kitaro in caballerovsko virtuoznostjo bobnanja. Prizorišče prvega koncertnega nastopa Y  je bil radgonski klub Grom. Na Malem velikem MIKKovem odru je skupina leta 2005 zmagala in si priigrala snemanje materiala za svoj prvenec. V letu 2007, ko je bila Y ena izmed šestih izbranih skupin sedmega Klubskega maratona RŠ 2007, se ji je pridružil nov član Rok Vrbančič (sintetizator, sampli).

Skupina Y, ki prisega na avtorsko glasbo, se je uveljavila predvsem z inovativnim, progresivnim pogledom na instrumentalno glasbo. Mala plošča »Germ«, ki jo je leta 2007 izdala domača založba »God Bless This Mess records«, je naletela na dobre odzive tako pri glasbeni kritiki kot pri organizatorjih koncertov.

Y beleži vrsto nastopov po Sloveniji in čez mejo. Med drugim je nastopila tudi v prireditvenih prostorih, kjer gostiti hrupne zasedbe ni ravno običaj ( npr. Jazz kluba Satchmo v Mariboru ali Tabora narave in glasbe Čadrg Records v Triglavskem narodnem parku).

Po krajšem zatišju je bend v prenovljeni zasedbi kot trio (Marko Borko – kitara, Andrej Glažar – bas kitara, Bojan Varga – bobni) letos nabiral kilometrino po slovenskih klubih. To je bila v bistvu predpriprava na snemanje nove plošče v poletnih mesecih. Izdaji prvenca »Blessing Alarm« (12. novembra pri  založbi »God Bless This Mess records«) in promociji v murkosoboškem MIKK-u pa je sledila turneja s koncerti v Sloveniji, na Hrvaškem, v Srbiji, Makedoniji in Bolgariji.

Skladbe s prvenca »Blessing Alarm« in pogovor s člani Y ste slišali v oddaji Na piedestal – v sredo, 7. decembra, ob 22:30 na Valu 202.

Jolanda Fele