Jerry Colonna  je eden najbolj uspešnih in najbogatejših poslovnežev, kar ste jih slišali v Poslovnih krivuljah. Zdaj mentor, pred leti vlagatelj tveganega kapitala. Kako je vedel, da mora investirati v Twitter ali v Zemanto? Čutil je … odgovor je skoraj preveč enostaven. Kot vse, kar nam je Jerry Colonna povedal.

Zase pravi, da je motivator in mentor. Včasih je investiral denar, danes svoj čas in energijo. Mentorstvo se mu zdi izjemno pomembno, ne le pri mladih podjetnikih, ampak pri vseh. “Podjetniki opravljajo res težko delo! Ljudem se niti sanja ne, kako čustveno naporno je, da na svojih ramenih nosiš breme ali ti bo uspelo ali ne.”

Jerry Colonna si je ime in premoženje ustvaril zato, ker je bil eden prvih investitorjev v Twitter, Geocities, Lycos in Gamesville. Podjetniki ga cenijo zaradi velikih motivacijskih sposobnosti in specifičnega pogleda na posel. “Pogosto mislimo, da se dober posel začne z razmišljanjem, analiziranjem  in odločanjem. Sam pa pravim: poveži, razmisli, vodi. Najprej se moraš povezati sam s sabo, nato lahko povežeš tudi srce in denarnico.”

Jerry Collona je v Sloveniji predaval več kot dvesto podjetnikom in menedžerjem. Prišel je na povabilo podjetja Marg in med drugim sodeloval na podjetniških dnevih, ki jih je pripravil Podjetniški center Slovenije CEED. Eno njegovih glavnih sporočil je bilo, da je podjetnik lahko glavni prinašalec sprememb v podjetje ali glavna ovira. Tako kot njegova teoretična izhodišča, so pomembni tudi motivacijski in humorni vložki, ki jih v njegovih predavanjih ne manjka.

Kot  mentor se pogosto soočam z dejstvom, da je voditi podjetje izjemno zahtevno! Če izgubiš smisel za humor, izgubiš pomemben del tega, da se sploh lahko spopadeš s tako zahtevnim izzivom in stresom, ki ga prinaša. Vsi se jemljemo preveč resno. Ko predavam o tem, kako preživeti kot podjetnik začetnik, pokažem strip v katerem eden od likov reče drugemu: ‘Kaj če mi ne uspe?!’ Drugi mu reče: ‘Se ti bomo pač smejali!'”

Jerry Colonna priznava, da je strah pred neuspehom univerzalen, prisoten v vseh kulturah. Vseeno pa pri podjetnikih iz različnih držav ozrioma celin opaža drugačne poglede na to, kaj se zgodi po neuspehu.

O kulturnih dojemanjih neuspeha ne morete govoriti brez razumevanja tveganja. Če, denimo, skušamo v slovenščino prevesti besedo ‘venture’ … Rekli so mi, da je v ospredju pomen, povezan s tveganjem … Ampak v angleščini venture ni toliko tveganje, je bolj avantura, vznemirjenje, potencial, možnost.”

Jerry Colonna zato tudi ni najbolj navdušen nad izrazom tvegani kapital. Ampak vseeno: bil je uspešen vlagatelj tveganega kapitala, zdaj je mentor. Sodeluje predvsem z ameriškimi podjetniki, tistimi, ki vodijo hitro rastoča podjetja in takšna, ki bi to lahko še postala. Nekaj takšnih primerkov je odkril tudi v Sloveniji. Preverite!

Anja Hlača Ferjančič