Iga Ueno je japonsko mestece, kjer so se ”rodile” nindže. In se pravzaprav v preobleki malih in velikih navdušencev še vedno sprehajajo naokrog. Nindže so bili nekakšni tajni agentje vladarjev, namazani z vsemi mogočimi žavbami in po potrebi tudi krvoločni.

Evrotip se je odpravil v njihovo hišo s številnimi inovativnimi skrivališči. Nindže so sicer podnevi živele čisto običajno življenje kmetov, a jih je bilo skorajda nemogoče opaziti kot civiliste. ”Domovanje nindž je videti čisto običajno, ampak v sobanah se skriva cel kup trikov. Kot pravi vohuni so se nindže lahko v sekundi skrili v tla ali v steno, povsod so imeli skrito orožje, predvsem meče in kovinske zvezde, poznane kot šurikeni, pravi Kana Narazaki.

Nindže so bili namazani s številnimi žavbami. Bili so vegeterijanci, da jih ni bilo mogoče enostavno izslediti po telesnem vonju. Znali so napovedati vreme, najti vodni izvir, se orientirati po zvezdah in celo ugotoviti točen čas s pogledom v mačje oči. ”V temnih prostorih se zenica mačjega očesa razširi in postane okrogla, na svetlobi pa se zenica zoži in je ozka  kot igla. Nindže so to vedele in ustvarile posebno mačjo uro, s katero so na osnovi  širine zenice mačjega očesa določali čas.

Video: V mestu Iga Ueno pripravljajo tudi boje nindž, ki navdušujejo Japonce: 

 

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157628237683581″ type=”thumbnails” captions =”on” descriptions=”on” sort=”name”]

Luka Hvalc