Srbska vlada je sprejela uredbo, ki omogoča državljanom Kosova prosto gibanje  po vsem ozemlju Srbije z osebnimi dokumenti, ki so jih izdale oblasti v Prištini.  Srbi na severu Kosova pa so že sporočili, da je uredba zanje povsem nesprejemljiva in napovedali referendum.

V pogovoru z dopisnico iz Beograda Marto Razboršek smo se pogovarjali še o sprejemanju proračuna, katerega velik del bo prav tako namenjen Kosovu, o stavki policistov in kolapsu, ki ga je le-ta povzročila, zapletih z Bregovićevim koncertom na jugu Srbije, razcvetu najstarejše obrti v času krize in nagradi Združenja novinarjev  satirični  spletni strani Njuz.net.

Kosovo: Pproblem so zelo visoka avtomobilska zavarovanja
Srbija je z uredbo prvič od razglasitve Kosova leta 2008 omogočila vsem prebivalcem  prihod v Srbijo in gibanje po njenem ozemlju z osebnimi dokumenti, ki so jih izdale oblasti v Prištini. Za vstop na Kosovo, kjer ne velja zelena karta, morajo vsi tujci za zavarovanje avtomobila, ki velja dva  tedna, odšteti po 50 evrov. Ta ukrep do nedavna ni veljal za sosednje države Kosova, kjer živijo tudi Albanci. Po dogovoru Beograda in Prištine o svobodi gibanja pa morajo tako zavarovanje plačati tudi tisti s srbskimi registrskimi tablicami, kar znese 100 evrov mesečno. Enak znesek zdaj za vstop v Srbijo plačajo tudi tisti, z nevtralnimi kosovskimi registracijami – z oznako Unmika, drugi, z registracijo Republike Kosova, pa morajo tablice na meji zamenjati za začasne in plačati 35 evrov ter še po 5 evrov za vsak dan bivanja v Srbiji. Ukrep je povsem nesprejemljiv tako za kosovske Srbe kot za srbske Albance iz doline Preševa, saj tak znesek predstavlja tretjino ali pa celo polovico mesečne plače. Tako imajo nekateri avtomobil registriran v obeh državah – na Kosovu in v Srbiji. Za to je potrebno skupaj odšteti 600 evrov letno, če bi imeli zgolj eno registracijo in bi neprestano potovali med Kosovom in Srbijo po bi jih to na letni ravni stalo 1500 evrov.  Tako, da je edina prednost dogovora o svobodi gibanja za zdaj ta, da lahko prebivalci mejo prestopajo zgolj z osebno izkaznico.

Se obetajo  kakšne spremembe?
 Glavni srbski pogajalec v pogovorih s Prištino Borko Stefanović, ki se je končno udeležil zasedanja parlamentarnega odbora za Kosovo in Metohijo, je ukrep oziroma zavarovanje sam ocenil kot nesprejemljivo visoko, dejal pa je, da ni odvisno od obeh vlad, temveč od zavarovalniških hiš. No, vsekakor je napovedal, da se bodo predstavniki zavarovalnic v kratkem dogovorili za znižanje zneska. Kosovski Srbi na severu, za katere ukrep še ne velja, so sicer ogorčeni zaradi dogovorov Beograda in Prištine, predvsem zaradi dogovora o skupnem nadzoru meja, ki še ni uveljavljen. Zato so napovedali, da bodo razpisali referendum – kot prvi datum za to pa omenjajo 15. februar, Dan srbske državnosti.

V novo leto z novim mostom na Adi Ciganliji
Beograd je že nekaj dni osvetljen, glavna novoletna prireditev pa bo v središču mesta, pred srbsko skupščino, kjer bo zbrane med drugim zabavala srbska skupina Van Gogh. Pričakovati je tudi precej tujih gostov, navadno je največ prav Slovencev. Sicer pa se bo Beograd prav na novoletno noč dobil tudi novi most – most čez Ado Ciganlijo, ki ga je poleg avstrijskega podjetja Porr do nedavna, dokler je bil še likviden, gradil tudi SCT. Sicer je most, vreden 400 milijonov evrov, delo slovenskega arhitekta Petra Gabrijelčiča in konstruktorja Viktorja Merkelja, ki sta zmagala na natečaju leta 2005. Most čez Savo se uradno imenuje Most na Adi, saj je to ime dobilo največ glasov. Vsekakor bo most, čez katerega bo potekal tudi tramvajski promet, pripomogel k normalizaciji prometa med starim in novim Beogradom, slovesnosti z ognjemetom pa naj bi prisostvoval tudi predsednik Boris Tadić.

Zapleta pa se z Bregovićevim koncertom v Leskovcu
Koncert Gorana Bregovića in njegovega Orkestra za svatbe i sahrane naj bi namreč stal kar 50 tisoč evrov in ne 35 tisoč, kot so sprva sporočile oblasti v Leskovcu, ki je sicer znan predvsem po okusni hrani – obilici mesa z žara. Zato tamkajšnja nevladna organizacija Nacionalni parlament oblasti in donatorje poziva, naj zbrana sredstva raje namenijo za pomoč pomoči potrebnim, ki jih tudi v tem kraju na jugu Srbije na manjka. Nevladna organizacija meni, da je v času hude ekonomske in socialne krize veliko bolj primerno pripraviti cenejšo novoletno prireditev. Vendar bo kot vse kaže Bregović v Leskovcu vseeno prepeval, saj občinske oblasti menijo, da jim bo koncert prinesel več koristi kot težav. Ravno zaradi Bregovića si namreč obetajo veliko turistov – svoj prihod so namreč napovedali številni gosti  iz Makedonije, Bolgarije in tudi Slovenije.

Njuz.net – satirični spletni časopis z izmišljenimi vestmi  je v Srbiji tako rekoč časnik leta
Njuz.net, ki obstaja od 10. oktobra lani, od prve in do zdaj edine Parade ponosa v Beogradu, je v dobrem letu spoznalo veliko ljudi, pa tudi strokovna javnost na njihovo izjemno delo ni ostala imuna. Dobili so številne nagrade, tudi pomembno stanovsko – Združenje novinarjev Srbije jih je razglasilo za najboljši spletni časopis. Njuz.net objavlja vesti, ki so izmišljene, pa pogosto zvenijo celo bolj resnično od resničnosti same. Lahkoverni mediji pa jih povzemajo kot resnične novice.b Med zadnjimi novicami  je tudi tale: ”Vlada Srbije bo priznala Kosovo, če se Nemčija odpove evru in vrne marko.” 

 

Mija Škrabec Arbanas