Slišim tekmece, ki obljubljajo še veliko več od nas, da bi se zadolžili za projekte … Gospodarstvo je nedavno reklo, da bi želelo milijardo evrov posojil za projekte … A treba je biti zelo previden. Ključno je, da se ne zadolžujemo več in z zdajšnjim izvoznim ritmom ohranjamo gospodarsko rast.”

Tako odhajajoči predsednik vlade Borut Pahor ocenjuje trenutni položaj države in komentira obljube političnih tekmecev, da jo lahko že prihodnje leto spravijo v boljšo kondicijo. Vse je odvisno od mednarodnih razmer, jim odgovarja Pahor.

 

Žal nisem znal, na nek način me je za to celo sram, razložiti ljudem, kako zelo smo odvisni od tujih trgov in kako težke posledice bo imel padec pokojninske reforme na ceno denarja.”

Morda bomo na teh volitvah izgubili, a bomo morda naredili tudi “come back”, ko se bo izkazalo, da ima težave tudi nova vlada. Tako se Pahor brani očitkov, da je njegov premierski mandat minirala tudi njegova lastna stranka. Brani se tudi konkretnega odgovora, kdo so lobiji, ki so namesto njega hoteli voditi v državo.

Zato, ker je premalo časa, da bi vse naštel. Zakaj bi enega ali dva izpostavil? Jih je več … Tudi ni spodobno, da bi predsednik vlade z imenom in priimkom koga imenoval. Lobiji so namreč nekaj, kar je v demokratični družbi legitimno.”

Pahor priznava tudi, da so lobističnim oziroma parcialnim namesto interesom javnosti “nasedli” tudi v njegovi stranki. Pri prenovi medijskega zakona so namreč, bolj kot javnosti, pomagali medijskim lastnikom, ki si želijo trg vkrojiti po svoje. A parlament, pravi Pahor, naj za to nosi svojo odgovornost.

Kot predsednik vlade nikoli nisem poklical kakšnega urednika ali novinarja, da bi ga prepričal naj kakšno novico spremeni, jo preoblikuje ali je celo ne objavi. To je moj prispevek k svobodi medijev.”

Jernej Verbič