Poseganje v pokojninski sistem ne pride v poštev, saj pokojnina kljub vsemu ni socialni transfer, to je pravica pridobljena z delom. Ob tem pa se je treba zavedati, da so pokojnine zelo nizke. Dve tretjini ljudi ima pod petsto evrov,” je dejala v pogovoru s Tatjano Pirc Meta Vesel Valentinčič iz Demokratične stranke upokojencev (DeSUS).

Pravite, da je DeSUS za vas edina sprejemljiva stranka. Zakaj ravno DeSUS, ste zaposleni, niste upokojenka?
Mene politiki pravzaprav zanima že ves čas. S politiko se ukvarjam ob svojem delu. Me zanima, je zanimiva in se mi zdi dobro, če imaš kdaj možnost, da vsaj malo, kaj dobrega narediš, da malo zraven sodeluješ. Nikoli pa nisem na vrhu politike, tam, kjer se dejansko odloča.

DeSUS v svojem volilnem programu zatrjuje, da ima odgovore na ključna vprašanja …  Težave, v katerih smo se znašli, piše v vašem programu, niso le posledica svetovne gospodarske krize, ampak znaten del le teh pripisujete napakam vladajoče oblasti. Tiste oblasti, katere del je bil tudi DeSUS. Zakaj se teh vprašanj niste lotili, ko ste bili del koalicije?
DeSUS je res deloval in sodeloval pri teh vladah, vendar nikoli s tako močjo, da bi lahko bistveno vplival na poteke dogodkov. Žal je celo tako, da koalicijska pogodba, ki je vedno temelj delovanja vlade, prav v tistem delu, ki je bil dogovorjen s stranko DeSUS, vsaj v zadnjem mandatu ni bil prav v nobeni točki izvršen. Težko je biti v takšni vladi in nositi odgovornost za odločitve, ki so bile celo proti temu, kar je bilo dogovorjeno v koalicijskih dogovorih.

DeSUS ugotavlja, da imamo preveč agencij in javnih zavodov, hkrati pa predlagate ustanovitev novega urada – urad za starejše?
Lahko rečemo, da je to, kar se dogaja s staranjem družbe eden ključnih argumentov, da je treba za starejše ljudi, kot ranljivo populacijo, ki jo je vedno več in vedno več jo bo, imeti neko posebno družbeno skrb. Te agencije in uradi, ki so tako različni …

…. če bi ustanovili urad za starejše, katerega bi potem ukinili?
Mislim, da bi se zelo veliko uradov oziroma agencij, lahko priključilo nazaj na resorna ministrstva kot del resorja kot takega, poglejte, ravno včeraj sem brala, da imamo sklad za zaposlovanje invalidov. Ta sklad ima negativno mnenje računskega sodišča, ta sklad je delal vse narobe, zato ne vidim, kakšnih posebnih ukrepov na področju zaposlovanja invalidov.

Vabljeni k poslušanju celotnega intervjuja!

Katja Štok, Tatjana Pirc