Foto: Osebni arhiv

23 letnica z netipičnim portugalskim imenom se je šele po prihodu v Maribor zavedla, da je lahko Tatiana čisto uporabno ime. Kot najstnica si ga je hotela na vsak način spremeniti:

“Ime mi je izbrala sestrična, ne vem, zakaj sta ji moja starša to dovolila. No, zdaj se je pokazalo, da je kar uporabno, ker si ga ljudje tukaj lažje zapomnijo.”

Tatiana je navijačica Benfice, a njen prvi stik s Slovenijo se ni zgodil na nogometnem štadionu, temveč pri šolski uri antropologije:

Zahoviča, mi mu pravimo Zaovik, sicer poznam iz Benfike in tudi iz Porta. Ampak moj prvi Slovenec je Slavoj Žižek. No, mi smo mu rekli Zizek.”

V Slovenijo je Portugalka prišla na delovna prakso prek Erasmusa. Našo deželo je imela »ogledano« že nekaj let, nato pa je nekdanja študentka multimedijskih vsebin  s pomočjo profesorja postala del projekta Evropske unije. V Mariboru je s kolegico tako pripravljala dokumentarec:

“Gre za trileten kulturni projekt, v katerem sodeluje 10 držav, tudi Slovenija in Portugalska. V tem času so bili organizirani različni dogodki, simpoziji, instalacije, video predstavitve in predavanja; bistvo pa je, da se umetniki izmenjujejo med državami. Recimo Portugalski umetnik pride sem, slovenski odide v Turčijo in tako naprej.”

Ko bo dokumentarec končan, ga bosta poslali v Bruselj, pravi Tatiana, da bodo birokrati videli, kje so pristali evropski milijoni, doda v smehu. Sicer pa je Tatiana zaljubljena v Slovenijo. No, predvsem v Maribor, kjer je preživela tri mesece:

“Sem nisem prišla z mislijo, da hočem v Ljubljano, Koper ali Maribor. Hotela sem le priti v Slovenijo. No,  zdaj sem vesela, da sem pristala ravno v Mariboru.”

In čeprav se ji zdi Slovenija dežela, v kateri bi rada živela, je nad nekaterimi drugačnostmi seveda presenečena:

“Prvi šok ob prihodu – vi si podate roko, mi se poljubljamo. Vi se na obisku vedno sezujete, če to storite na Portugalskem, je to zelo grdo. Najtežje pa sem se privadila vaši hrani. Na Portugalskem smo vajeni jesti dobro hrano, tukaj pa ste zelo pod italijanskim vplivom in jeste samo pice in pašto.”

Tatiana dodaja, da se ji kljub temu zdi, da je našla mesto, kjer bi rada živela vsaj nekaj let. In da se bo gotovo kmalu vrnila. Jo je pa zelo razočaral Bled. Po fotografijah je pričakovala raj na zemlji, dobila pa je le preveč obiskano turistično mestece. Trenutno je doma, v svojem rodnem Fundau, a tam gotovo ne bo ostala:

“Ne predstavljam si, da bi živela na Portugalskem celo moje življenje. Ni kriva samo kriza, tudi če bi pred petimi leti prišla sem, bi verjetno razmišljala enako. Seveda imam rada svojo državo. Čudovita je. Ampak na Portugalskem ti vsi govorijo, da je zate najbolje, da odideš. Morda smo tudi zato v krizi, ker vsi odhajajo. Večina mladih, predvsem izobraženih, dejansko želi oditi iz države.

Tadej Košmrlj