Mitja Okorn je mladi slovenski režiser, ki so ga na Poljskem vzeli za svojega. Njegov celovečerni film Pisma Sv. Nikolaju, odlična romantična komedija, podira vse rekorde gledanosti v tej državi. Samo v prvem tednu si je film ogledalo več kot pol miljona ljudi.

Romantična komedija je bila z velikim navdušenjem sprejeta tudi na ljubljanskem Liffu. Med drugim si ga je v Ljubljano prišel ogledat britanski producent Duncan Kenworthy, ki je med drugim produciral Štiri poroke in pogreb, Noting Hill in Pravzaprav ljubezen (Love actually).Tisti, ki si film Pisma sv. Nikolaju, kranjskega režiserja niste ogledali na letošnjem Liffu, boste lahko zamujeno priložnost  nadoknadili po 15. decembru, ko bo film tudi v slovenskim kinematografih.

Slovenija je nevoščljiva država, zato si je težko predstavljati, da bo stoječa ovacija trajala pet, šest minut. In da bodo vsi s solzami v očeh, tudi sam sem imel solze v očeh … tudi na Poljskem nisem doživel česa takega. To bi morali posneti in pokazati ljudem, saj sploh ne vem, kako bi to opisal. To je bilo to, pa sem se celo noč boril, da ne bi jokal,” je v pogovoru z Nino Zagoričnik Mitja Okorn komentiral stoječe ovacije na premieri filma v razprodani Linhartovi dvorani Cankarjevega doma.

Najhuje je delati s prijatelji in družino. Oni so tisti, ki rečejo: ”Pa dej Mitja, nehi s to kamero …”, ampak, brez prijateljev in družine mi ne bi uspelo. Še vedno sem isti, kot sem bil pri snemanju filma Tu pa tam, le da imam malo več izkušenj. Zagnanost pa je ostala ista,” je odgovoril na vprašanje, ali je še vedno tako zagnan, kot je bil na začetku kariere.

Je pa res, da je bila verjetno ravno zagnanost tista, ki je Mitjo pripeljala na Poljsko. Čeprav ta ni bila vedno po godu njegovim stanovskim kolegom. ”Vse življenje sem hodil z vizitkami po festivalih. V Sloveniji me je Goran Vojnović pljuval in rekel, da sem samopromotor. Samo mislim, da je Mitij Okornov toliko in toliko na svetu, mogoče ne tako veliko, kot je Vojnovićev. Ampak, ni važno, če si dober, moraš se pokazati, da si dober. In da boš dobil tako veliko priložnost, kot je ta film zame, moraš razdeliti veliko vizitk in narediti veliko drugih stvari, da boš prišel do cilja. Nekaterim je pod častjo snemati serije, nekaterim je pod častjo iti na Poljsko in tam dve leti delati s sklonjeno glavo, zato da potem lahko narediš tak film.

Po koncu snemanja filma, so me že vsi sovražili, ker sem jih maltretiral leto in pol. Po premieri me je klicala moja agentka in rekla: ”Mitja, ti ne boš na Poljskem več dobil službe!”, pa sem ji rekel: ”Poslušaj, če bo film dober, bodo vsi pozabili, da sem bil težek.V bistvu bo to še dobra reklama, ker bodo rekli, ja on res težek, samo ve kaj hoče in na koncu se je vse splačalo.” Ko je film prišel ven na primieri, je do mene prišla agentka in mi rekla: ”Prav si imel, zdaj res hočejo vsi delati s teboj!

 

Nina Zagoričnik