London 2012 se naglo bliža. Radio Slovenija bo med 27. julijem in 12. avgustom tam! Z Olimpijsko areno, ki je 299 dni pred začetkom iger odprla vrata v nedeljskih športnih popoldnevih na Valu 202, pa lahko odštevate tudi vi. Vsak teden vam bomo ponudili sveže zanimivosti iz Londona, vas obveščali o tem kako se pripravljajo naši bodoči olimpijci in kdo to sploh so ali bodo.

V olimpijski areni tokrat tudi o sodbi mednarodnega športnega razsodišča v Lausanni, ki preprečuje mednarodnemu olimpijskemu komiteju samovoljno kaznovanje dopinških prekrškarjev s prepovedjo nastopa na olimpijskih igrah.

Sicer pa so organizatorji iger v Londonu ta teden predstavili potek kulturnega festivala, ki bo ves čas spremljal športno dogajanje.

DWAYNE CHAMBERS – Eden največjih talentov evropskega šprinta je v mladinski konkurenci nastopil tudi v Ljubljani. Na stadionu v Šiški je za zmago na 100 metrov v poznih devetdesetih potreboval 10 sekund in 7 stotink. Hitro je zablestel tudi v članski konkurenci z odmevnimi dosežki na velikih tekmovanjih, a bil kmalu tudi kaznovan zaradi dopinga. Britanski olimpijski komite mu je za vedno prepovedal nastop na olimpijskih igrah. Po nekaj letni odsotnosti z atletskih stez, vmes se je preizkusil v rugbyu in ameriškem nogometu, se je vrnil odlično pripravljen in osvojil še nekaj medalj na velikih tekmah, a senca dvoma ostaja za vedno. Kazen nacionalnega olimpijskega komiteja očitno tudi. Chambers jo je nazadnje na sodišču poskušal umakniti pred Pekingom, ko je zmagal na britanskih kvalifikacijah, a so bili rojaki neomajni.

IAN THORPE – Če plavalec dobi nadimek Torpedo je vse jasno. Ian Thorpe je eden največjih vseh časov, zaradi vseh petih olimpijskih zmag, enajstih s svetovnih prvenstev in štirih zaporednih nazivih »Plavalec leta«. V Atenah je na olimpijskih igrah postal prvi in doslej edini plavalec z zlatimi medaljami na 100m, 200m in 400 m v prostem slogu, star komaj 22 let. A očitno že utrujen od uspehov se je odločil za enoletni premor. Zavlekel se je, vse do letos, ko je napovedal tudi svojo olimpijsko vrnitev. V naslednjih mesecih pod predvsem zaradi dolge odsotnosti pod posebnim drobnogledom ljubiteljev plavanja. Potrebno je poudariti, da Thorpe plava z naravnimi plavutkami, saj nosi čevlje številka 52.

Uroš Volk