Mi smo prepričani, da je komunizem prinesel v Slovenijo veliko zla. Da je bila revolucija izvedena v času napada na Slovenijo, torej v času vojne, in tudi vemo, kakšne posledice je pustil komunizem na narod, zato se nam zvezda kot simbol komunizma pač ne zdi primerna,” je odgovorila predsednica Nove Slovenije Ljudmila Novak na vprašanje Tatjane Pirc, ali bi bilo po novem predlogu njene stranke kaznivo dejanje, če bi turist s Kitajske prinesel Maovo kapo z rdečo zvezdo?

Zakaj ste v predvolilnem oglasu Nove Slovenije v zadnjih dneh zamenjali besedo ”sranje” s ”stanje”?
Meni se je prva verzija zdela v redu, ni bila nesramna. Bili so različni odmevi, nekaterim je bilo všeč, drugi so protestirali …

V svojem programu omenjate spoštovanje človeškega življenja od spočetja do smrti. Ali želite obuditi razpravo o pravici do splava?
Nova Slovenija ima pri tem jasno stališče. Kolikor bi bilo mogoče, bi mi svoje stališče želeli uveljaviti in v tem delu spremeniti ustavo. V takih okoliščinah, kot so zdaj v Sloveniji, bi bilo to težko.

Ste pooblaščenka za sklepanje zakonskih zvez. Ali bi poročili homoseksualni par, če bi to zakon omogočal?
Ker to ni v mojem prepričanju, bi odklonila.

V Novi Sloveniji ste prepričani, da je država slab gospodar, zato bi prodali tisti del državnega premoženja, ki ni strateškega pomena. Ali je Cerkev dober gospodar?
V večini primerov je, v primeru mariborske nadškofije pa ni bila dober gospodar.

Nova Slovenija bi spremenila kazenski zakonik, prepovedali bi vsako poveličevanje komunističnih simbolov. Če bi turist prinesel s Kitajske Maovo kapo z rdečo zvezdo, ali bi bilo to kaznivo dejanje?
Dokler tak zakon ni sprejet, to ni kaznivo dejanje. Mi smo prepričani, da je komunizem povzročil veliko zla, zato se nam zvezda kot simbol komunizma ne zdi primerna.

Kakšno je vaše mnenje o islandski predsednici vlade, ki se uspešno spopada s hudo krizo, je pa javno povedala, da je istospolno usmerjena. Lani se je poročila s svojo partnerko, iz prvega zakona pa ima dva otroka …  
Ljudi ocenjujem po tem, kakšni so po srcu, kako delajo, kakšni so kot ljudje, ne pa po njihovi spolni usmerjenosti.

 

Vabljeni k poslušanju celotnega intervjuja!

Tatjana Pirc