V prvi predvolilni oddaji na Valu202 Volitve 2012, je na vprašanja Tatjane Pirc odgovarjal ljubljanski župan Zoran Janković. Med drugim je povedal, zakaj ne mara borze, kakšen je njegov odnos do izkoriščanja naravnih bogastev gozdov, če so ali niso v lasti Cerkve, in zakaj noče zasesti ministrskega stolčka.

Že veste katero agencijo ali Urad boste ukinili?
Zagotovo  AUKN, ker je samo fasada za katero skrivajo neke odločitve. Na primer, to kar se je zdaj zgodilo na Slovenskih  železnicah, ko je AUKN v bistvu s svojo odločitvijo ukinil funkcijo nazornega sveta. Ta je izbral direktorja, AUKN je odločitev razveljavila, potem imenovala nov nadzorni svet, ta pa novega direktorja. Drug primer pa je obljuba predsednika vlade Boruta Pahorja v Londonu, da država ne bo kupovala delnic  NKBM- ja, dan potem pa je AUKN ukazal državnim podjetjem, da jih morajo kupiti. Ne moremo imeti dvojnega vodenja države.

Volivke in volivci  so na spletni strani Pozitivne Slovenije predlagali obdavčitev Cerkev. Boste to pobudo upoštevali,  jo vključili v program?
Te  pobude ne bom vključil v program, ker je tu potreben dialog z vsemi vpletenimi. Po prepričanju sem ateist, vendar pa izjemno dobro sodelujem z vsemi štirimi Cerkvami oziroma verskimi skupnostmi, tako da tega predloga ne bo. Bi pa ponovno postavil vprašanje izkoriščanja naravnih bogastev gozdov, če so ali pa če niso v lasti Cerkve.

Skupno s protestniki pred borzo vam je to, da ne marate borze?
Na maram borze zato, ker ne verjamem v to, da je lahko nekaj ob deseti uri vredno tisoč, ob  13. 00 pa to isto dva tisoč. Jaz verjamem v tisto, kar lahko soustvarjam s svojimi kolegi.

Vabljeni k poslušanju celotnega intervjuja z Zoranom Jankovićem, ki je objavljen na povezavi (desno zgoraj) Poslušaj oddajo v celoti.

Tatjana Pirc