Tokrat vas je prepričal vodja ekipe ginekologov ljubljanske ginekološke klinike Leon Meglič. S skupino raziskovalcev mu je uspelo izvesti metodo, s katero so kot prvi v tem delu Evrope pri bolnicah z rakom na materničnem vratu ohranili njihovo plodnost. Težava tega postopka ni zanositev ženske, temveč donositev. In kaj je boljši dokaz, kot rojstvo otroka v ljubljanski porodnišnici minuli četrtek.

Kot je asistent doktor Leon Meglič pojasnil v pogovoru z Danilo Hradil Kuplen, gre za kombinacijo dveh metod, ki sta v ginekološki stroki sicer dobro poznani, a ju do zdaj še nikomur ni uspelo združiti (radikalna vaginalna trahelektomija in laparoskopska cerklaža).

''Do zdaj so preprosto vrh nožnice zašili in preprečili vdor bakterij v nosečo maternico, kar je zelo kruta metoda in samo enkratna. Prav tako ne vem, kolikokrat se to lahko ponovi. Če želimo, da po porodu ženska znova zanosi in rodi, je potrebno tak postopek ponoviti. Po tem novem postopku pa ima ženska neomejeno število nosečnosti,'' je pojasnil Meglič, ki novo metodo že predstavlja svetovni ginekološki stroki na Tajskem.

Morda je zanimivo tudi to, da je verjetnost za nosečnost po tej operaciji raka materničnega vratu praktično enaka kot pri ostalih ženskah.

Omenjeno metodo za zdaj uporabljajo le v osmih centrih po svetu. ''Mi imamo to srečo, da smo znanje nasledili od svojih učiteljev, nekateri med njimi so še vedno z nami, zato lahko dosežemo tak mednarodni uspeh," še pravi tokratno Ime tedna Leon Meglič in dodaja, ''mi nismo ponavljalci, smo inovatorji!''.

Žal trenutno ni ni na voljo anket.

Med kandidati za Ime tedna ste lahko glasovali za:

Petra Križana, vodja mednarodne raziskovalne skupine 400 raziskovalcev iz petnajstih držav, ki v japonskem centru v Cukubi, vzhodni različici švicarskega Cerna, v okviru eksperimenta Belle II, poskušajoodgovoriti na vprašanje, zakaj je naše vesolje sestavljeno iz snovi in ne iz antisnovi.

Zdenko Badovinac, direktorico Moderne galerije in predsednico CIMAM, krovne organizacije vseh galerij in zbiralcev sodobne in moderne umetnosti, ki je na letni konferenci v Ljubljani gostila 170 galeristov in kuratorjev z vsega sveta.

Toneta Fornezzija – Tofa, dobitnika letošnje nagrade Franeta Miličinskega – Ježka za življenjsko delo. Tof je eden tistih izvirnih in vztrajnih Slovencev, kot so zapisali v obrazložitvi, ki je vedno držal ogledala vseh vrst in oblik  tako uradni oblasti kot tudi preprostemu, malemu slovenskemu človeku.

Danico Ozimic iz Mežice. Ozimčeva je Dobrotnica leta 2011 po izbiri revije Naša žena, ki si že več kot tri desetletja prizadeva za pravice otrok in odraslih s težavami v razvoju. Najprej je bila članica, zdaj pa je predsednica društva Sožitje in pobudnica številnih projektov na področju športa in kulture za ljudi s težavami v razvoju.

Danila Hradil Kuplen, Katja Štok