"Od razsvetljenstva naprej preveč delamo na racionalizmu. In prišli smo tako daleč, da se robotiziramo. Zato moramo v naša življenja nujno spet spustiti nekaj norosti."

Dr. Vito Flaker je profesor na ljubljanski Fakulteti za socialno delo, raziskuje duševno zdravje v skupnosti, prostovoljstvo, zasvojenost in dezinstitucionalizacijo.

Pravzaprav je zdajšnji čas odličen, da se pogovorimo o norosti. Ker je ravno praznik vina, v vinu pa velikokrat iščemo resnico. Pa tudi zato, ker so turbulentni časi, ki kličejo k spremembam.

"Študentom predavam pred borzo. Boj za je namreč postal prostor menjave idej, ne vrednosti. To je tudi priložnost za socialno delo - da si pridobi nov mandat, da gre ven iz pisarn."

Dr. Vito Flaker je že dolga leta tudi aktivist s področja duševnega zdravja. Nekoč je imela Slovenija Odbor za zaščito družbene norosti, danes so v veljavi veliko bolj korektni izrazi. Si pa Flaker predvsem želi, da bi bili v veljavi bolj življenski predpisi:

"Dolgotrajna oskrba. O tem se moramo pogovarjati. Je, denimo, bolj pomembna od pokojninske reforme. Pri pokojnini se namreč pogovarjamo, koliko si je nekdo zaslužil, pr dolgotrajni oskrbi pa, koliko nekdo potrebuje. Država bi morala denar, namesto neposredno institucijam, nameniti ljudem. Ti pa naj se potem odločijo, kateremu izvajalcu ga bodo namenili."

Boris Žgajnar