Usoda italijanskega predsednika vlade Silvia Berlusconija  je že dolgo visela na nitki, zato zadnji dogodki niso presenetljivi. Nenavadna je le hitrost, s katero se razvija aktualna “instant” politična kriza, razlaga dopisnica RTV Slovenija v Rimu, Mojca Širok.

Kljub odstopu ni pričakovati, da se Berlusconi tudi dejansko poslavlja iz politike ali življenja Italijanov. Njegov vpliv v italijanski politiki in družbi je še vedno izredno močan.

V soboto zvečer je vladno palačo zapustil skozi zadnja vrata, s sklonjeno glavo in mrkim obrazom. Pred palačo so ga zaman čakali glasni protestniki.

V nedeljo se je vzdušje navidezno spremenilo. Pred rimsko rezidenco so se organizirali tudi njegovi podporniki. Po poročanju nekaterih  medijev naj bi šlo za spontan protest in odziv na petkovo sramotenje. Bolj verjetno pa je, da so bili ti protesti organizirani s strani krogov nekdanjih neofašistov.

Komentatorji primerjajo Berlusconijev politični položaj s poslovno krizo leta 1993, ko je bil njegov holding Fininvest na robu bankrota. A po 17 letih, ko je vstopil v politiko, so se razmere spremenile v njegovo prid: postal je eden najbogatejših Italijanov, njegov imperij pa eden najmočnejših v državi.

Po novem Berlusconi spet izgublja prostor in denar. Medijska hiša Mediaset je samo letos na delniškem trgu izgubila 50 % vrednosti. Če je bila Mediasetova zlata delnica prav Berlusconijevo mesto predsednika vlade, pa se bo kriza po vsej verjetnosti še nadaljevala.

Delno na to vplivajo tudi napačne poslovne odločitve in zamujene priložnosti. Če je Berlusconi temeljito spreminjal televizijo v 80 letih, so ga konkurenti počasi prehiteli. Na področju plačljive televizije je to Murdochov imperij – Sky Italia.

Mija Škrabec Arbanas