Najuspešnejše slovensko odbojkarsko moštvo se je poleti preselilo v Ljubljano. Novo domovanje bo dvorana Tivoli, evropske tekme bodo tudi letos igrali v Stožicah. Novi sta grafična in celostna podoba kluba, najpomembnejše pa je, da je najmanj sprememb v igralskem kadru.

Trend zbiranja najbolj perspektivnih slovenskih igralcev je sedaj že zasidran v klubsko filozofijo. Letos bo manj tujcev, kljub temu pa bo vsaj teoretično le ena menjava v začetni postavi, torej med sedmimi stebri moštva. Še največji primanjkljaj nastaja ob poškodbi slovenskega reprezentanta Matevža Kamnika.

Nad novimi obrazi je najbolj navdušen trener Igor Kolakovič. Že lani si je želel še več mladih slovenskih igralcev, letos jih je dobil namesto Vlada Petkviča, Kaya Van Dijka in Vida Jakopina. Kljub temu, da so imena Jan Klobučar, Gregor Ropret in Klemen Čebulj v primerjavi z njihovimi predhodniki v odbojkarskem svetu povsem neznana, pa je srbski selektor na klopi ACH Volley prepričan, da so vnesli svežo energijo, zagnanost na treningih, predvsem pa imajo precej bolj realna pričakovanja o svoji vlogi v moštvu.

Lani je bilo na kupu precej uveljavljenih igralcev in nekateri so razočarani sklenili sezono. Letos bodo mladi željno in mirno pričakovali svoje priložnosti. Trenutno vzdušje je zares odlično, za kar so poskrbeli tudi reprezentančni uspehi v minulih mesecih. Eden najboljših liberov na svetu Daniel Lewis je po lanski sezoni razmišljal: “Ko bi se nam s Kanado vsaj uspelo uvrstiti v svetovno ligo. To bi bil podvig.” In uspelo mu je skupaj z Adamom Šimcem, ki se bo moštvu priključil zaradi poškodbe Matevža Kamnika.

Slovenski reprezentanti so po evropskem prvenstvu razmišljali o zapravljenih priložnostih, a na drugi strani so napravil zares velik korak naprej. Največji podvig pa je seveda uspel srbski reprezentanci, ki je zasedla evropski prestol. Za nameček je bil Uroš Kovačevič poleti izbran še za najboljšega igralca svetovnega prvenstva mlajših selekcij. Vse to vnaša v moštvo obilo pozitivne energije, ki jo znova pomlajena zasedba izkorišča na treningih v novem domovanju in ne nazadnje na tekmah. Na šestih pripravljalnih, tudi treh z moštvi lige prvakov, ACH Volley letos še ni izgubil. Prava moč in vrednost moštva pa se bo pokazala že čez dva tedna, ko bo na sporedu uvodna tekma letošnje lige prvakov.

Boštjan Reberšak