London 2012 se naglo bliža. Radio Slovenija bo med 27. julijem in 12. avgustom tam! Z Olimpijsko areno, ki je 299 dni pred začetkom iger odprla vrata v nedeljskih športnih popoldnevih na Valu 202, pa lahko odštevate tudi vi. Vsak teden vam bomo ponudili sveže zanimivosti iz Londona, vas obveščali o tem kako se pripravljajo naši bodoči olimpijci in kdo to sploh so ali bodo.

V drugi oddaji smo največji del pozornosti namenili dopingu, oziroma boju proti dopingu.

Mednarodni olimpijski komite je leta 1968 na igrah uvedel testiranja in od takrat je bilo le malo olimpijskih iger, na katerih ni bilo niti enega pozitivnega primera, ali pa kršenja pravil. V Londonu bo število kontrol znova rekordno. Vsak teden tudi londonska olimpijska mini enciklopedija!

HANS-GUNNAR LILJENWALL – Prvi športnik, ki je bil pozitiven na dopinškem testu na olimpijskih igrah. Testiranje je MOK uvedel na igrah v Mexico Cityu leta 1968, Šved, ki je tekmoval v modernem pentatlonu, pa je menda zvrnil dva vrčka piva, da bi »umiril« roko za strelski del tekmovanja. Švedi so morali vrniti bronasto medaljo.

OLIMPIJSKI STADION – Osrednje prizorišče modernih olimpijskih iger. Običajno gre za atletski stadion, na katerem sta na sporedu tudi otvoritvena in zaključna slovesnost iger. Noben olimpijski stadion doslej svojega osnovnega poslanstva ni ponovil. V Londonu so prvega imenovanega tudi Veliki stadion ali White City stadion porušili leta 1985, na njegovem mestu stoji del nacionalne televizije BBC, Wembley, ki je bil ob Maracani tudi najbolj znan nogometni stadion pa so porušili leta 2003 in na istem mestu zgradili novega.

Jolanda Čeplak (foto: MMC RTVSLO)

JOLANDA ČEPLAK – Nekdanja slovenska atletinja, ki je bila julija 2007 pozitivna na eritropoetin. Jemanje nedovoljenih poživil, oziroma uporabo nedovoljenih metod, je tako kot večina športnikov in športnic zanikala. Sloveniji je v Atenah pritekla bron v teku na 800 metrov, dve leti pred tem je bila evropska prvakinja na prostem in v dvorani. Na Dunaju je ob naslovu dvoranske prvakinje postavila tudi dvoranski svetovni rekord. Slovenska športnica leta 2002, 2003 in 2004. Po odsluženi dve letni kazni se je za krajši čas vrnila na atletske steze, dokončno pa poklicno kariero končala julija lani.

Uroš Volk