Trenutne visoke temperature ne dajejo slutiti, da se bo na športnem področju kmalu začela nova zima.  22. in 23. oktobra bosta tradicionalno na sporedu otvoritveni tekmi svetovnega pokala v alpskem smučanju na avstrijskem ledeniku nad Söldnom.

Slovensko alpsko smučanje nas sicer ne zaposluje več samo pozimi. Zadnja leta je bilo marsikaj aktualnega tudi poleti, predvsem dogovori med Smučarsko zvezo Slovenije in reprezentanti. V prejšnjih letih dogovori z ekipo Tine Maze, letos pa z drugimi reprezentanti, ki so nasprotovali predlaganemu samoprispevku v proračun priprav in tekmovalnih programov.

Na srečo so zdaj organizacijske zadeve v glavnem razrešene. Znano je, da bodo reprezentanti med sezono v proračune prispevali po potrebi in ne vsi enako. V nekaterih ekipah se bodo lahko odločili za bolj varčevalni pristop, v nekaterih pa bodo lahko tekmovalci (če bodo zmogli) več investirali v svojo smučarsko prihodnost.

Na Smučarski zvezi Slovenije so siti tega, da je o alpskem smučanju prelitega toliko črnila v času omenjenih dogovarjanj in pregovarjanj. Kot kaže, bo korak v boljšo smer naredila nova direktorica zveze, trenutno še vršilka dolžnosti, Barbara Kürner Čad.

Po njenih prvih izjavah in dejanjih sodeč, se zaveda, da so za ugled in profesionalnost odgovorni znotraj hiše in ne zunaj nje. Predvsem je pomembno dejanje naredila, ko je pogodbo najprej podpisala z ekipo Tine Maze in s tem preprečila morebitna nadaljnja trenja. Glede na to, da je predsednik Tomaž Lovše večino leta v tujini, bo imela Kürner Čadova več kot dovolj dela, da uredi stanje.

Upajmo, da bo prihajajoča zima minila brez večjih pretresov, ker še vedno obstaja nevarnost, da se finančno kaj zaplete sredi sezone, nato pa bo na tapeti spet trženje pokrival. Organizacijskih izzivov torej ne manjka, zdaj pa bodo na potezi tekmovalci, da pozornost preusmerijo k drugačnim temam.

Na otvoritvenih ledeniških veleslalomih ima Slovenija kvoto treh nastopajočih na ženski tekmi in enega na moški. Tina Maze ima v Söldnu že dve zmagi, za preostala mesta pa bodo v naših ekipah izpeljali interne kvalifikacije. Po več letih slabih rezultatov je položaj na začetku sezone zelo slab v moškem veleslalomu, v katerem je na lestvici FIS najboljši Slovenec Matic Skube šele na 97. mestu.

 

Igor Tominec