Prenovljena in pomlajena Union Olimpija je tri četrtine srečanja dostojno igrala z Barcelono, v zadnji četrtini pa nekako vdano čakala na končni rezultat 64:86. Barcelona je seveda mnogo višji kakovostni razred kot Union Olimpija, zato bi pričakovali, da bodo ljubljanski košarkarji razliko v kakovosti skušali nadoknaditi z agresivnostjo in borbenostjo.

A ni bilo tako: mlačna igra v obrambi, ni bilo prekipevanja energije. Fantje pravijo, da so bili očitno preveč preplašeni ob srečanju s slovito Bracelono. Kar 7 Olimpijinih košarkarjev je včeraj namreč utrip evroligaške elite prvič okusilo na parketu.

Težko razumljivo pa je, da ljubljanski igralci niso delali taktičnih osebnih napak, s katerimi bi preprečili številne protinapade, s katerimi je Barcelona kaznovala Olimpijine napake. Domači so na vsej tekmi naredili le 14 osebnih napak in večinoma niti niso izkoristili bonusa v posamezni četrtini.

Poleg tega tudi katastrofalen met trojk: le dve zadeti v 17 poskusih. Očitno je Olimpija svoj strelski bonus pokurila v Beogradu s Crveno zvezdo, ko je v jadranski ligi zadela 15 trojk z 62 odstotnim izkoristkom. Pač učna ura. Lani je imela Olimpija bolj izkušeno moštvo, večinoma sestavljeno iz tridesetletnikov.

Vprašanje je, kakšno tekmo bi včeraj gledali, če bi bil v moštvu tudi kapetan Goran Jagodnik. Ob porazu z 22 točkami reči, da bi bil zmagovalec drug, če bi zaigral še en košarkar več, je seveda preveč naivno. A najstarejši košarkar v moštvu, je tudi najbolj borben, zna zadeti kakšno trojko ob pravem času in potegniti za seboj še ostale. Morda bi opogumil tudi mladeniče in ob bolj požrtvovalni igri bi tudi gledalci dvorano zapuščali bolj zadovoljni, čeprav ob porazu.

Tako pa je bil Goran Jagodnik včeraj tik pred tekmo operiran v Kliničnem centru, po udarcu, ki ga je dobil na torkovem treningu v predel trebuha, je bila potrebna operacija v trebušni votlini. Kako dolgo bo okrevanje, bo znano v naslednjih dneh, vsekakor pa je poškodba resna.

Goranu Jagodniku so v preteklosti poškodbe prizanašale: prav zato je ta žilav košarkar brez večjih prask na parketu zdržal do 37. leta. Morda je k njegovi dolgi karieri pripomoglo tudi to, da je z vrhunsko košarko začel sorazmerno pozno in ga ni izžel obilen trening v letih odraščanja, kot mnoge druge.

No, zdaj pa ga je ustavila nezgoda na parketu. Igralec, ki je prav v lanskem oktobru doživel največjo čast v svoji karieri: bil je razglašen za najbolj koristnega košarkarja evrolige, v letošnjem oktobru je okusil trpke trenutke kariere.

Poleti se je odločil za še eno sezono na parketu. Upamo, da bomo Gorana Jagodnika kmalu spet videli na igrišču

Franci Pavšer