Slovenija ima od maja naprej Agencijo za civilno letalstvo! V njej je zaposlenih 48 ljudi, zaposlili naj bi jih še 12. Agencija naj bi sicer povečala varnost zračnega prometa, toda poznavalci menijo, da gre za še en birokratski nebodigatreba.

Direktor Agencije Žiga Kotnik poudarja, da je le-ta strokovna institucija in da jo je bilo treba ustanoviti zaradi zahtev Bruslja. “Sicer bi slovenski piloti lahko ostali na tleh.” Toda evropske zahteve so se nanašale le izboljšanje strokovne usposobljenosti sodelavcev, ne pa na zaposlovanje novih.

Proračun Agencije je nekaj več kot 2 milijona evrov. V prihodnjih letih naj bi se povečal na 3,5 milijona evrov.

Bolj tanko pa piskajo lastniki letal in piloti. Ti opozarjajo, da se bodo letalske storitve zaradi ustanovitve Agencije močno podražile. Peter Marn, predstavnik Združenja lastnikov letal in pilotov, opozarja na skoraj trikratno povečanje stroškov za licence, preglede in tečaje.

Kotnik navedbe zanika in dodaja, da je bilo omenjeno področje nujno urediti zaradi prejšnje nepregledne prakse. Licenca za lahkega pilota pa naj bi bila dražja le dobra 2 evra.

V Aerodromu Ljubljana so izračunali, da bodo Agenciji na leto odšteli približno 500.000 evrov. “Znesek je tak, kot ga dobimo v 14 dneh za oskrbo celotne Adrijine flote,” pravi svetovalec uprave Aerodroma Ljubljana Jure Mežnarič.  Agencija je seveda prišla do drugačne številke.

Marjan Jerman