Ime tedna je Gojko Zalokar, direktor Ljubljanskega maratona in največjega tekaškega praznika pri nas. Zalokar je tudi eden najbolj zaslužnih, da Ljubljanski maraton postaja ena osrednjih športno-rekreativnih prireditev pri nas. Letošnjega, na katerem je kenijski tekač postavil tudi rekordni čas proge, se je malo več kot 19000 od 22000 prijavljenih tekačev.

Kot je povedal Danili Hradil Kuplen, največjo prednost Ljubljanskega maratona vidi v tem, da na prvem mestu ostaja šport in ne denar: »Dokler bo tako prisrčen maraton, se nam ni treba bati, da ne bi bilo dovolj tekmovalcev.« 

Prireditve se vsako leto udeleži več osnovnošolcev, vedno več pa je tudi tekačic, ki svojo navdušenost nad tekom dokazujejo tudi s pretečenimi kilometri. Letos je tako 42 kilometrov preteklo 129 žensk, kar je 10 več kot lani.

Zalokar vendarle opozarja tudi na probleme maratona. Zaradi gradbenih del vsako leto pripravijo novo traso: "To ni dobro za sam maraton, zlasti zaradi certifikacije Atletske zveze." Naslednji izziv bo torej postaviti stezo, ki bi trajala 5 ali 6 let in zagotoviti varnost za vedno več udeležencev.

Preostali kandidati so bili:

Fanči Moljk, ambasadorka vseslovenskega medgeneracijskega prostovoljskega  projekta Simbioza, pod okriljem katerega  je 2400 prostovoljcev na brezplačnih delavnicah  računalniške abecede učilo več kot  5700 starejših.

Primož Čučnik, dobitnik Jenkove nagrade za najboljšo pesniško zbirko zadnjih dveh let, ki jo podeljuje  Društvo pisateljev Slovenije. Zbirka Kar dar je po mnenju žirije edinstveno zlitje refleksivnosati, imaginacije in emociolanosti.

Dragan Marušič, eden od urednikov slovenske matematične znanstvene revije Ars Mathematica Contemporanea, ki so jo umestili na seznam SCI. To predstavlja enega največjih uspehov slovenskih  matematikov v zgodovini.

Alja Predan, direktorica festivala Borštnikovo srečanje, ki je z novo vsebino in podobo   osrednji slovenski gledališki dogodek  postavila ob bok vsem največjim evropskim gledališkim festivalom.

Ana Štravs