Zaskrbljenost nad krčenjem svobode v družbi je spodbudila nastanek nestrankarske državljanske tribune Za prostore svobode. “Mnogim se je namreč zazdelo, da je sovražna kampanja proti družinskemu zakoniku kaplja čez rob, nek izraz globljega dogajanja,” pravi pobudnik tribune sociolog doktor Aleš Črnič.

Pobudniki tribune ne pozivajo k moraliziranju, ampak k razsvetljenskim vrednotam odprte, enakopravne in solidarne družbe. Želijo si ustvariti prostor, kjer bo angažirano državljanstvo mogoče, saj v zadnjih letih opažajo razrast apatije.

Pri tem, pa moramo del odgovornosti za to, kar se dogaja v prostoru prevzeti tudi mediji, pravi novinarka Nataša Briški. “Za odgovor na to pomembno družbeno vprašanje je treba vprašati strokovnjake. To ni vprašanje pro et contra, naši – vaši, levi – desni.”

“Moramo poskrbeti, da nam ne bodo vladali komformizem, malenkostnost, zaplankanost,” pravi filozof doktor Igor Pribac. Prostori svobode so tudi prostori kreativnosti, dodaja. Andrej Rozman – Roza pa opaža, da je pri nas pogost pojav priseganje na enoumnost.

Državljanska tribuna bo v četrtek, 13. oktobra, organizirala javni shod na Kongresnem trgu v Ljubljani, na katerem bodo poskrbeli tudi za prostor svobodne besede.

Gorazd Rečnik