Slovenci imamo najraje Mozillin Firefox, Microsoftov Internet Explorer je takoj za njim, daleč zadaj, a z vedno več privrženci, je Googlov Chrome.

Tako kažejo še čisto sveži podatki, ki jih beležijo v podjetju Iprom. Le dober odstotek “brskalcev” uporablja Safari oziroma Opero.

Slovenci lažje menjujemo brskalnik kot, denimo, banko ali mobilnega operaterja. Preverili smo, zakaj? Pa tudi, ali obstaja idealen brskalnik za osnovne, malo bolj zahtevne in profesionalne spletne uporabnike?

Sveža lestvica najbolj priljubljenih brskalnikov (vir: Iprom, oktober 2011):

  1. Firefox – 40,84 %
  2. Internet Explorer – 37,97 %
  3. Chrome – 17,90 %
  4. Opera – 1,52 %
  5. Safari – 1,39 %

 

Še pred sedmimi leti je imel Microsoftov brskalnik “monopol” – uporabljalo ga je kar 95% uporabnikov. A je nato štiri leta padal in konec leta 2008 pristal na dobrih 50 odstotkih. Firefox je medtem strmo rasel in leta 2008 že dosegel današnje odstotke.Zadnja tri leta stagnira, torej je očitno pridobil precej zveste uporabnike, predvsem tiste, bolj zahtevne.

Je pa v tem času vzniknil tudi Chrome. Ki seveda pridobiva zaradi Googlove vseprisotnosti, vseeno pa tudi zaradi enostavne in hitrejše uporabe, pravijo poznavalci.

 

Jernej Verbič