Radi delate, a vam občasno prekipi le zato, ker ždite za računalnikom v pusti pisarni? Ni problema. Delate lahko tudi iz parka, z domače terase, vrta … Le šefa morate še prepričati, da za podjetje, v katerem delate, zakupi oblak. Pisarno v oblakih je namreč že postavilo okoli 1000 slovenskih podjetij. Torej so resnične, čeprav so virtualne.

Oblak je pravzaprav podatkovni prostor, ki ga podjetje zakupi, nanj pa shranjuje vse, kar njegovi zaposleni ustvarijo. Tudi v Sloveniji je že nekaj prodajalcev oblakov. Tisti, ki ponujajo nadgrajene storitve, poskrbijo tudi za celotno tehnično podporo, tako, da so tudi računalniške “škatle”, programski paketi in nadgradnje računalnikov preteklost. Naročniki namreč lahko dobijo le monitorje in postaje, podobne sprejemnikom digitalne televizije, programske pakete, zmogljivost postaj, velikost prostora (diska) in ostale namestitve pa si, glede na potrebe, določajo kar sproti – prek spletnega vmesnika.

Podjetja se lahko celo odpovedo računalniškim oddelkom in odvečnim računalnikom, ki jih ne potrebujejo ves čas, pa tudi programskim licencam, ki jih plačajo in ne izkoristijo v celoti. Vse to lahko najamejo in plačajo točno toliko kot uporabijo. So pa ponudniki oblakov verjetno še nekoliko bolj strogi kot “hišni” računalničarji, saj zaradi varnosti ne dopuščajo prenašanja datotek “za zabavo”. A to, kot pravijo: Služba je služba, družba pa družba.

Če se vam morda zdi, da so računalniški oblaki nekaj preveč oblačnega … Pomislite! Googlovi dokumenti, spletna elektronska pošta, družabna omrežja … To vse so pravzaprav oblaki, ki že shranjujejo goro stvari, do katerih lahko že dolgo dostopamo od praktično kjerkoli.

Jernej Verbič