Ime tedna je postal Boštjan Usenik, vodja vokalne skupine Perpetuum jazzile, ki jim je znova uspelo - kar trikrat zapovrstjo - razprodati največjo dvorano Cankarjevega doma. Povpraševanje po vstopnicah pa je bilo tolikšno, da  so morali  namestiti še dodatne stole.

Kakor pravi Usenik, bi z veseljem poskusili napolniti tudi Stožice, a šele ko bodo tam odpravili težave z akustiko.

Medtem ko se je novi umetniški vodja Peder Karlsson občinstvu predstavil že na pomladnem koncertu v Križankah, so bili večeri v Gallusovi dvorani posebni tudi zaradi premierne predstavitve novega nabora pesmi.

Po odhodu Tomaža Kozlevčarja je bilo dolgo časa aktualno vprašanje, ali bo njegov naslednjik imel dovolj moči za nadaljevanje dela in uspehov. Usenik pravi, da v moč Karlssona niso nikoli dvomili.

“Je izjemno izkušen vokalist in aranžer iz slovite skupine The Real Group, ki je ena največjih vokalnih skupin vseh časov. V sodelovanje smo šli v pričakovanju novih kvalitet in nove energjije.”

Čeprav Karlsson živi na Švedskem in je v Sloveniji le enkrat mesečno, posebnih težav pri vodenju zbora ni. Delo zbora korodinira prek Skypa, pomagajo pa mu tudi njegovi namestniki.

Pomembne poslovne odločitve zbora Perpetuum Jazzile sicer sprejema izvršni zbor, izvoljen na letni skupščini, pevci pa za sodelovanje v skupini niso plačani, razlaga izvoljeni predsednik zbora in menedžer Usenik.

Potem ko so si poiskali sodelavce v Severni Ameriki, ki je najpomembnejši glasbeni trg na svetu, so pred kratkim uredili tudi sodelovanje z nemško agencijo, ki jim bo pomagala pri vstopu na najpomembnejši evropski trg.

“Širimo se in internacionaliziramo.”

Preostali kandidati so bili:

Doroteja Jelenc, ena od desetih dobitnikov letošnje nagrade RS na področju šolstva. Nagrado je prejela za življenjsko delo na področju izobraževanja otrok s posebnimi potrebami, pri svojem delu pa se je ukvarjala s specifičnimi  učnimi težavami in govorno-jezikovnimi motnjami

Andrej Hrausky, arhitekt, ki mu je na letošnji svetovani dan habitata Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije podelila platinasti svinčnik, priznanje za spodbujanje razvoja kakovostne slovenske arhitekture

Igor Simčič,  lastnik jadrnice Esimit Europa 2, ki je upravičila vlogo favorizirane jadrnice  in še enkrat, drugo leto zapored, slavila v konkurenci več kot 1800 jadrnic na letošnji Barkovljanki, tekmovanju z največjim številom plovil na startni črti na svetu

Miha Švalj