Foto: Bobo

Po evropskem prvenstvu v Litvi je vse bolj v ospredju tudi klubska košarka nove sezone. V zadnjih dneh je tekem mrgolelo tudi pri nas, že sinoči pa je bila oddana prva domača lovorika. Super pokal je tudi letos napoved nove domače sezone. Krka je premagala Olimpijo z 80:72.  

Superpokal je tekmovanje, ki uspešne klube pravzaprav nagradi za minulo delo, saj najboljšim iz lanske sezone ponudi možnost za osvojitev še enega naslova tudi na začetku novega tekmovalnega obdobja – s precej spremenjeno zasedbo. Lanski državni prvaki iz Novega mesta so premagali Ljubljančane, lanske pokalne zmagovalce.

Vendar sta Krka in Union Olimpija v vseh pogledih najmočnejša slovenska kluba tudi v tej sezoni, čeprav na parketu še nismo videli primerjave z Zlatorogom, Heliosom, Slovanom in ostalimi.

Super pokal je na nevtralnem terenu – v Rogaški Slatini minil bolj v predstavitveni vlogi novih moštev, z novima trenerjema Trajkovićem v zmagoviti Krki in Filipovskim v poraženi Olimpiji.

Krka je imela pred sezono manj sprememb v moštvu, ima tudi manj tujcev – le štiri, vendar pa to ni bila odločilna stvar pri včerajšnji zmagi, saj so bili najboljšo strelci trije novinci, vsi trije Američani: Jimmy Baxter, Curtis Stinson in Jerrome Jordan. Reprezentanta Zoran Dragič in Edo Murič pa plačujeta ceno izčrpajočega nastopa na evropskem prvenstvu – nista še v formi, kot smo ju vajeni, zlasti to velja za Zorana Dragiča – verjetno bo moralo miniti še nekaj tednov, da bosta mlajša izmed bratov Dragič in Murič ujela pravi ritem tudi v klubu.

Sicer pa je predstavitvena tekma ob štartu v sezono pričakovano pokazala, da moštvi še nista uigrani, dobro, to je normalno za ta čas – pa konec koncev je na začetku sezone bolj razumljiv tudi slab odstotek metov. Krka je prav zaradi nenatančnosti pri metu trojk veliko več igrala pod koš in to se ji je obrestovalo. Bo pa v nadaljevanju sezone potrebovala tudi koše z večje razdalje, saj se bo sicer obramba tekmecev bolj zgostila pod obročema, bolj kot s ej včeraj Olimpijina, ki  ni znala ustaviti prodorov branilcev Baxterja in Stinsona.

Olimpiji pa se pozna, da res še potrebuje strelca, ki ga že dolgo išče, do začetka evrolige pa sta le še dva tedna.

Vse skupaj pa včeraj: prijeten košarkarski dan v Rogaški Slatini.

O superpokalni tekmi med Krko in Unionom Olimpijo pa lahko skupaj izjavami izveste na tej povezavi do oddaje na Val na šport na Valu 202, ko se je Boris Ličof pogovarjal z akterji tekme.

Franci Pavšer