Edvard Žitnik je novi dopisnik RTV Slovenija v Združenih državah Amerike. Z njim se je menjal tudi sedež dopisništva; iz Washingtona v New York.

Žitnik priznava, da je začetek novega dopisnikovanja težak tudi zaradi povsem vsakdanjih novinarskih težav kot je čakanje na internetno povezavo. Prve dni je najbolj nujna dela zato opravljal kar iz bližnjega Starbucksa – restavracije hitre kave – in v javni knjižnjici.

“V našem poslu brez interneta ne znamo in ne moremo več funkcionirati.”

Haiti obstaja le na papirju

V zelo intenzivnem mesecu dela v New Yorku je pred tednom potoval na Haiti, kjer so odprli slovensko šolo. Po katastrofalnem potresu januarja 2010 je država popolnoma uničena in brez infrastrukture. Ukinili so železnico in javni promet, cest pa praktično ni.

“Edini delček ceste, ki je v prestolnici Port-au-Prince asfaltiran, je delček ceste od letališča do ameriške ambasade in ve se, kdo je to cesto asfaltiral.”

Čeprav humanitarna pomoč prihaja, država z njo ni sposobna upravljati. “Haiti je država, ki obstaja samo na papirju. Če ne bi bilo humanitarne pomoči, bi jo lahko ukinili.”

Slavoj Žižek v Parku Zuccati

Čeprav so se protesti proti “pohlepu kapitalizma” v New Yorku začeli že pred časom, so svetovne medijske pozornosti deležni šele v zadnjih dneh. Z novicami iz New Yorka raste tudi zagon gibanja “Okupirajmo Wall Street”. Organizirane protestnike, ki nameravajo v parku kampirati tudi čez zimo, je v nedeljo opoldne nagovoril celo slovenski filozof Slavoj Žižek. Posnetek je objavljen na portalu Youtube (in ga nismo prevajali).

K internacionalizaciji gibanja so poskrbeli tudi protestniki sami. Opremljeni s sodobnimi tehnologijami pošiljajo v svet praktično vse, kar se v parku zgodi. 15. oktobra pričakujejo, da se jim bodo pridružili protestniki na vseh koncih sveta, tudi v Sloveniji.

Žitnik razlaga, da protesniki svojih aktivnosti ne povezujejo neposredno s kritiko predsednika Baracka Obame, čeprav je njegova priljubljenost v ZDA že zelo nizka. Obama zdaj velja za gospodarsko šibkega predsednika, ki je veliko oljubljal in malo obljub uresničil.

Izguba Obamine prepričljivosti utegne prinesti spremembe na predsedniških volitvah prihodnje leto. Čeprav ga komentatorji še niso odpisali, se republikanci že pripravljajo na boj za Belo hišo.

“Amerika se nagiba v smer, ki je diametralno nasprotna tisti, ki je izvolila predsednika Obamo.”

Mija Škrabec Arbanas