Boštjanu Šifrarju iz podjetja Sibo Group je v osemnajstih letih uspelo iz obrtne delavnice ustvariti globalno podjetje, ki svoje izdelke iz plastičnih mas izvaža v več kot 40 držav.

Kot priznava, so se v farmacevtski industriji znašli po naključju.  Zamaških za zobno pasto iz Škofje Loke so osvojili svet!

Kot poudarja Šifrar, vsako podjetje deluje v določenem okolju. »Mi smo v okolju, ki se imenuje Slovenija. To državo imamo radi.« Tudi zato ne razmišlja o selitvi podjetja.

Izpostavlja pa, da si skupaj s kolegi prizadeva, da bo prihodnji val politikov bolj dovzeten za opozorila gospodarstvenikov. K temu so stremeli tudi na včerajšnjem vrhu gospodarstva.

Mikro okolje pa gradijo zaposleni v podjetju, v Sibo Group jih je trenutno okoli 200. Boštjan Šifrar opozarja na težave s formalno izobrazbo zaposlenih. Slovenskih univerz na lestvicah ni med najboljšimi.

»Da o osnovnih in srednjih šolah ne govorim. Mi se potem ukvarjamo s temi ljudmi.«

Podjetnik leta poudarja, da morajo njihovi zaposlenih tekmovati z ljudmi, ki so izobraženi na vrhunskih univerzah.

Tudi zato v Sibo Group veliko pozornosti namenjajo iskanju kadrov in štipendiranju. Zaposlena, ki sta bila na izobraževanju na eni od etilih ameriških univerz sta opazila, da študentje tja pridejo predvsem študirat.

»Pri nas poudarjamo, da naj študentje naredijo izpite. V ZDA to ni dovolj. Dobro morajo študirati in se ukvarjati še s čim, na primer s športom. Že takoj jih navajajo na več stvari hkrati

Tudi po študiju se moraš naučiti krmariti med poslom in družino, poudarja Šifrar.

Prav družina je v njegovi zgodbi o uspehu odigrala pomembno vlogo. Podjetje je prevzel od očeta, po nekaj letih sodelovanja, se je moral znajti sam. »Sam v dobrem in v slabem. Oče se je počasi in korektno umaknil. Za to sem mu hvaležen

Podjetnik leta Boštjan Šifrar poudarja, da morajo dobri menedžerji videti gozd in smreke, prepoznati dolgoročne in kratkoročne izzive. Za uspeh pa je pomembno trdo in predano delo.

»Poleti so me pogosto klicali kolegi, ki imajo barke. Kje si, kaj delaš? Rekel sem, da ne delam nič posebnega, da sem v službi.«

Anja Hlača Ferjančič