Foto: BOBO

Slovenija je v Ljudskem vrtu na zadnji tekmi kvalifikacij za evropsko nogometno prvenstvo premagala Srbijo. Srbi so tako ostali brez dodatnih kvalifikacij – vanje se je uvrstila Estonija – za Slovence pa je zmaga prestižnega pomena. Že pred zadnjo tekmo so namreč zapravili vse možnosti za drugo mesto. Vendar se lahko tekma in njen razplet izkažeta še kako pomembna za Matjaža Keka.

Slovenija na uradni tekmi še nikoli ni premagala Srbije. Niti katerekoli druge reprezentance bivših republik Jugoslavije. Do včeraj. Gol Dareta Vršiča in enajstmetrovka, ki jo je ubranil Samir Handanovič, bi se lahko izkazali kot potezi, ki sta na slovenski klopi obdržali slovenskega selektorja.

Tudi sicer je bila igra slovenske enajsterice na visokem nivoju. Manjkala sta kapetan Robert Koren in Milivoje Novakovič, kapetanski trak pa je prevzel Boštjan Cesar. Kek je z včerajšnjo postavitvijo dokazal vsaj to, da ga ni strah sprememb. Posredno je reprezentanco in njeno sedanje vodstvo v bran vzel tudi Handanovič: “V trenutni izbrani vrsti je dovolj volje, želje in energije za prihodnje uspehe.”

Selektorju Keku se pogodba izteče ob koncu novembra. Kot svojo največjo prednost izpostavlja: “poznavanje razvoja te reprezentance in njenih igralcev”. Morda bo lepa predstava proti Srbiji dovolj, da Matjaž Kek skupaj z Milanom Miklavičem dobi še tretji mandat.

Boštjan Janežič