Stane Krajnc bi se strinjal, da je povratek z gore zahtevnejši od vzpona. Prikimal bi tudi trditvi, da sestop zahteva manj časa. Mnogo manj. Z dvatisočaka se namreč vrne v nekaj minutah.

Need4Speed: Cruise Control avtor: Phoenix Fly na Vimeo.

V posebni obleki, ki iz človeka naredi leteči veverici podobenga supermana, se odrine v prepad. Med letenjem, ki je pravzaprav usmerjeno in upočasnjeno padanje, doseže hitrost do 170 km/h, skalnatim stenam pa se približa na zgolj nekaj metrov.

Da pristane, je seveda opremljen tudi s posebnim padalom za tovrstne skoke, ki pa ga izdela v svojem škofjeloškem podjetju Atair in je najboljše na specializiranem trgu base padal.

Letenje in skoki, pravi Krajnc, pri človeku izostrijo določene občutke, posameznik pa se ob tovrstnih preizkušnjah tudi lažje sooča z vsakodnevnimi izzivi. Življenje tudi zato bolj ceni. Občutki po skoku, ob pristanku na realnih tleh, pa so vredni določenega tveganja: "Ob pristanku na jasi sem si nekoč rekel, zdajle pa če medveda srečam, se mu ne bom umaknil."

59-letni Škofjeločan se je pred desetletji ukvarjal z zmajarstvom. Na začetku devetdesetih je začel z izdelovanjem padal, ki jih je svojčas izdeloval tudi za ameriško vojsko, med svoje aktivnosti pa je sčasoma uvrstil tudi base skoke. Pri tem gre za skoke s padalom z mostov, nebotičnikov in podobnih objektov, ki so očitno primerni tudi za tovrstno dejavnost.

Ker pa prosto padanje pri tem traja zgolj nekaj sekund, se je navdušil nad skakanjem v posebni letalni obleki, ki podaljša občutek svobode v zraku. Med objekti, s katerih bi se lahko odrinil v Sloveniji, je dovolj visok tudi trboveljski dimnik. S katerega pa ni in ne bo skočil, saj si pri svojih letih ne želi preganjanja s strani organov pregona, kar se sicer pogosto dogaja base padalcem po svetu.

Stane Krajnc pravi, da let v večinoma mlajši družbi ne občuti. "Prijatelji, s katerimi se družim, so vsi mlajši od mene, zgrozim se edinole zjutraj v kopalnici, ko v ogledalu zagledam svoj obraz." In medtem ko vodenje družinskega podjetja za izdelovanje padal počasi prevzema sin Andrej, letenje napoveduje vsaj še za dobri dve desetletji.

Nejc Jemec