Aplikacija Supervizor, ki omogoča spremljanje izdatkov javnih institucij, je hit zadnjih tednov, seveda predvsem zaradi vsebine. Nas pa zanimajo tehnološka ozadja. Kako deluje Supervizor?

Supervizor bo dobil tudi “premium” različico, ki pa bo na voljo izključno državnim nadzornim organom. (Foto: Val 202)

Na zmogljivem strežniku Komisije za preprečevanje korupcije teče odprtokodni operacijski sistem Linux, aplikacija, na kateri je bilo že prvi dan delovanja več kot milijon ogledov, pa je sprogramirana v programskem jeziku Python. Supervizor črpa podatke iz javno dostopnih baz.

»Uporabniki so preizkušali različne napade, vendar smo se nanje pripravili. Tehnično smo seveda aplikacijo ustrezno zaščitili, tako da ni ranljiva,« na vprašanje o zanimanju hekerjev za Supervizor odgovarja Matej Kovačič, eden izmed avtorjev aplikacije.

Bi lahko Supervizor postal slovenski “know-how” na področju boja proti korupciji tudi v mednarodnem okolju? Matej Kovačič: »Načrtujemo predstavitev aplikacije in njene metodologije sorodnim organizacijam. Nekaj interesa zagotovo bo, vprašanje pa je, kako bo s pridobivanjem podatkov v posameznih državah, saj nimajo povsod centraliziranega sistema.«

Luka Hvalc