Znanstveniki ocenjujejo, da je Zemljo doletelo že 5 množičnih izumrtij, ko je naenkrat izginilo več kot tri četrtine živalskih in rastlinskih vrst. A če je nekdanjim takšnim dogodkom botrovala nesrečna kombinacija dogodkov, obstaja strah, da bo naslednje izumrtje takih razsežnosti povzročil človek. Profesor Anthony Barnosky iz Univerze Berkeley razlaga, da je šesto množično izumrtje neizogibno, če človek ne bo spremenil svojega odnosa in vedenja do narave.

Zadnje veliko biološko izumrtje, ki je med drugim iz Zemlje izbrisalo dinozavre, naj bi povzročil padec asteroida. Ali bomo prihodnjemnožično izumrtje povzročili ljudje?

Da, tega nas je strah, da ljudje – v kombinaciji rasti populacije, izrabe naravnih virov, stika z drugimi vrstami in z neposrednimi učinki drobljenja naravnih habitatov ter podnebnimi spremembami, dejansko povzročamo množično izumrtje enake velikosti, kot je bilo  zadnjih pet v zgodovini Zemlje.

Nekateri znanstveniki verjamejo, da je šesto množično izumrtje tik pred vrati.Se je to res že začelo dogajati pred našimi očmi?

Profesor Anthony Barnosky poučuje na Univerzi Berkeley v ZDA. (Foto: Flickr)

Da. Za to imamo veliko dokazov. Dobra novica je, da še nismo tako zelo daleč na poti do  množičnega izumrtja, da poteka ne bi mogli obrniti ali vsaj upočasniti. Slaba novica pa je, da če bomo nadaljevali z istim tempom kot zadnjih 100 let, je množično izumrtje primerljive velikosti neizogibno.

Se preteče šesto množično izumrtje kaj razlikuje od preteklih »velikih pet« masivnih izumrtij?

Mislim, da se jasno razlikuje, predvsem v tem, da bi bilo to prvo množično izumrtje, ki bi ga dejansko povzročila ena sama vrsta, torej mi, homo sapiens. Podobna pa je v tem, da bi tako kot prejšnjih pet množičnih izumrtij, tudi to povzročila nenavadna kombinacija okoliščin, ki pogosto vključujejo podnebne spremembe in Zemlji zunanje sile, ki se združijo v najbolj žalostni obliki.

A kot pravite, dobra novica je, da se temu lahko izognemo?

Mislim, da, a to bo zahtevalo pospešene napore za ohranitev vrst. Potreben pa bo razmislek o novih načrtih za ohranjanje, takih, ki ne slonijo nujno na praksah, kot smo jih poznali doslej. Razmisliti moramo o novih oblikah.

Kakšen bo svet po tem množičnem izumrtju?

Ljudje bodo najbrž še vedno na Zemlji. Ne govorimo o množičnem izumrtju ljudi. Takole si lahko to najbolje zamislimo. Množično izumrtje zajema izumrtje okoli petinsedemdeset odstotkov vrst ali več. Najbolje je, da greste ven, pogledate okoli sebe in si poskušate predstavljati, kako bi bilo, če bi izgubili tri četrtine vrst, ki jih gledate. Z vidika biodiverzitete bi bil to zelo izpraznjen in zelo drugačen svet.

In navsezadnje, bomo skupaj z drugimi vrstami izumrli tudi ljudje?

To bi bilo prvo množično izumrtje v obdobju človeka in človek je tu povzočitelj. Mislim, da ga bo preživel, a kakovost življenja bi se znatno znižala.

Matej Praprotnik, Nejc Jelen