Andrej  Bauer na ljubljanski Fakulteti za matematiko in fiziko predava računalniške predmete, raziskovalno pa se ukvarja z matematično logiko in  teoretičnim  računalništvom. Matematika ga je  omrežila že v prvih razredih osnovne šole, obzorja mu je odprla Mednarodna šola v Devinu, ga kot najboljšega študenta svoje generacije potrdila  Prešernova nagrada  in  najboljši doktorat leta 2000 na znameniti CMU v ZDA.

Tam se je navzel tudi  dinamičnega  in sproščenega  načina poučevanja, kar je  po vrnitvi domov potrdila  še svečana listina univerze mlademu učitelju za pedagoške in raziskovalne dosežke. Sodi med drzne mislece in raziskovalce  bogastva matematike, ki zadnja leta  prodira v vse pore človeškega življenja, vključno z družboslovjem in socialnimi odnosi med ljudmi.

Matematika je tako do temeljev spremenila način razmišljanja v vsaki vedi, kamor je prodrla, klasični primer je fizika kakršno poznamo danes in kakršna je bila v antični dobi. Andrej Bauer pa ni le matematik in računalničar, ampak tudi mojster aikida ter  ljubitelj in ustvarjalec naključne umetnosti.

Mija Škrabec Arbanas